Det är män i 30-40 års åldern som är över-representerade i skadestatistiken från Göteborgsvarvet enligt den pågående studien på Göteborgs Universitet.

Stadslopp har blivit ett populärt sätt för människor som tränar på olika nivåer att umgås i grupp. Göteborgsvarvet är efter New York Marathon världens största stadslopp. Som halvmara är Göteborgsvarvet störst i världen och lockar 64000 deltagare.

Enligt en pågående studie på Sahlgrenska akademien på Göteborgs Universitet har Göteborgsvarvet haft inte mindre än 150 ambulansutryckningar under de senaste 5 åren. Högsta noteringen för ett lopp är 60 utryckningar.

Forskarna spekulerar om kampen mot klockan kan vara en anledning till att män i 30-40 års åldern som inte är tillräckligt tränade för uppgiften drabbas och skadar sig i så stor utsträckning att de åker ambulans istället för att slutföra loppet.

Enligt den pågående studien är det vid broar, långa stigningar och trånga passager där många löpare samlas på samma ställe som ambulanserna plockar upp flest deltagare.

Resultaten av studien ger ökad kunskap om riskerna vid olika partier runt banan och påverkar var ambulanser och mobila vårdenheter ska placeras ut.

Vätskekontroller finns längs hela banan och duschar placeras ut om temperaturen överstiger 20 grader. Trots det kollapsar mellan 60-80 löpare och blir medvetslös till följd av överansträngning och vätskebrist

I förebyggande syfte har ojämnheter i asfalten jämnats till och Götaälvsbron som utgör en jobbig del av banan efter 14 km löpning ska byggas om med en mindre lutning 2020 för att underlätta för löparna enligt Göteborgsvarvets banläggningsschef.

Ett intensivvårdstält placeras ut i slutet av banan och sjukvårdsarbetet leds från en central stab med personal från bland annat ambulanssjukvården, polisen, räddningstjänsten och SOS Alarm.

Fakta: Avbrutna lopp

2014: 711 löpare avbröt loppet. 22 fick föras med ambulans för intensivvård och tre personer drabbades av hjärtstopp varav en 27-årig man avled.

2013: Ett väldigt varmt år med en temperatur på runt 26 grader. 1 940 löpare avbröt och 72 fördes med ambulans till sjukhus.

2012: 729 löpare avbröt loppet. 13 hämtades med ambulans.

2011: 515 löpare avbröt loppet. 13 hämtades med ambulans.

2010: Ett väldigt varmt år med runt 27 grader i Göteborg. 1 407 avbröt loppet och 67 hämtades med ambulans.

http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/karta-h%C3%A4r-brukar-l%C3%B6parna-kollapsa-under-varvet-1.92379


Idrott & Kunskap 2016

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se