Åldersanpassad träning för ungdomar ska inriktas efter den förmåga som är lättast att bygga upp och utveckla före, under och efter puberteten.

Hjärtats pumpförmåga avgör hur bra syretillförseln är när arbetet pågår under en lite längre period i ett lågt eller medelintensivt tempo. Många lagsporter spelas dock i ett högre tempo under kortare perioder som kräver muskulär uthållighet utan syretillförsel.

Därför ska arbetet under träning anpassas för att förbättra hjärtats slagkraft och musklernas uthållighet hos växande individer. Hos barn före puberteten är effekten av träning på hjärtat låg samtidigt som träning för muskeluthållighet är långt mycket effektivare än i vuxen ålder.

Genom högintensiva intervaller och lättare styrketräning förbättras musklernas förmåga till uthållighet före puberteten. Under puberteten är hjärtat som mest mottagligt för träning och grundlägger träningsbarheten för uthållighet för resten av livet.

Även förmågan att utveckla styrka är som högst under tillväxtspurten när både hjärtat och musklerna växer. Tyngre styrketräning och uthållighetsträning för hjärtat genom långa och korta intervaller stimulerar både styrkeökning och kondition under puberteten.

I grupper med barn och ungdomar i samma ålder med olika utvecklingsgrad är det noga att var och en tränar på rätt sätt när kroppen svarar som bäst på träning för styrka och olika former av uthållighet.

Åldersanpassar ni uthållighetsträning för barn och ungdomar i ditt lag när ni tränar?

National Strength and Conditioning Association

http://webcoach.se/pages/view/fotboll

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://sportidrott.se/articles/view/trana-uthallighet-under-puberteten