De flesta sporter utnyttjar rörelseenergi för att göra poäng eller mål. Funktionell träning går därför ut på att av och till snabbt försätta kroppen ur balans med kontrollerade rörelser.

Att snabbt hitta tillbaka till rätt balans är en viktig del i den funktionella träningen. Stabilitet mot underlaget är en förutsättning för att skapa och utnyttja elastisk energi.

Ju bättre balans en spelare har ju snabbare går det att omsätta den upplagrade energin till det som i som i idrottskretsar kallas explosiv kraft, effekt eller power.

Det är därför inte säkert att funktionell träning med balansbrädor, bollar eller mjuka underlag är funktionella.

Mest kraftfullt blir det oftast när träningen utförs under belastning i hög fart med snabba kontrollerade rörelser direkt mot ett fast underlag.

Ett enkelt statiskt balanstest kan vara en bra start för att mäta balansen. Med god balans går det sedan att utmana balansen med rörelse och yttre belastning.

Testa om du kan du stå på ett ben i 15 sekunder?
Kan du stå på ett ben och blunda i 15 sekunder?


All Sport och Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se