En Strength and Conditioning coach som jobbar heltid med utveckling av studenter på amerikanska skolor och universitet avlönas ofta bra och betyder mycket för skolans talang och utvecklingsprogram.

Det skiljer sej mot Svenska förhållanden där en betydande del av talangutveckling bygger på ideella krafter som hämtas från föreningslivet.

Engelskans Strength står för styrka och styrkeutveckling medans Conditioning betyder anpassning. Ofta översätts eller tolkas ordet som kondition och konditionsträning men den huvudsakliga innebörden av conditioning är att anpassa all fysträning till ålder, kunskapsnivå och utövad sport.

Med conditioning menas anpassad träning som tillåter utveckling under tiden ungdomar befinner sig i utvecklingsbar ålder.

Anpassningen handlar om att skilja på förutsättningar mellan unga killar och tjejer som tränar målinriktat för att bli framgångsrika i dam och herridrott senare i livet

Anpassad träning är att träna på rätt saker i rätt tid under hela uppväxten där en Strength and conditioning coach anpassar träningen efter ålder, mognad, färdighet, kön och den sport som de unga idrottsutövarna tävlar i.

Först och främst handlar anpassad träning eller "conditioning" under uppväxtåren om att lära sig att träna och att tåla en ökad träningsmängd och samtidigt hålla sig skadefri.

En duktig fystränare planerar träningen så att varje utövare oavsett sport kan utvecklas i sin egen takt på ett tryggt och säkert sätt.

Under hela tonårstiden utvecklas fysiska färdigheter som uthållighet, sprintsnabbhet, maxstyrka och hoppstyrka med hjälp av anpassad träning.

Med bättre tränings- och tävlingsresultat förbättras även den mentala styrkan när självförtroendet stiger i takt med fysiska färdigheter.

Tillsammans med huvudtränare och hjälptränare i varje enskild sport utvecklar en Strength and Conditioning coach skolidrottarens fysiska förmåga för hälsa och sport.

Hälsa och prestation går hand i hand och den som håller sig skadefri och förbättrar sin fysiska förmåga förbättrar i många fall även sina studieresultat i läsämnen och mattematik.

Den fysik som skolans idrottsutövare tränar upp tillsammans med en riktigt bra fystränare följer dem livet ut.

Läs mer:
https://www.nsca.com/education/articles/nsca-coach/needs-for-qualified-strength-and-conditioning-coach-at-high-school/

Vilken kunskap och vilken utbildning har den som tränar ungdomar i utvecklingsbar ålder i din förening?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

All Sport & Idrott

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och har varit utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se