Det krävs tuffa fystränare för utveckling av barn

13/11, 2017 kl. 10:21

Det kan vara tufft för en fystränare att våga vila tillräckligt lång tid mellan varje kort sprint och hoppserie på träningen när spelare och andra ledare fått för sig att tempot ska vara högt så att barnen blir trötta av träning.

  • Niclas Carlson Gävle IFAF
  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

En tränare som tagit på sig ansvaret att utbilda barn och ungdomar i sport måste vara tuff nog anpassa träningen till barnens ålder och mognadsgrad. Det krävs att tränaren är påläst och har förstått hur träningen ska läggas upp för barn som växer.

Det kan vara tufft för en fystränare att våga vila tillräckligt lång tid mellan varje kort sprint och hoppserie på träningen när spelare och andra ledare fått för sig att tempot ska vara högt så att barnen blir trötta av träning.

Att träna sig riktigt trött varje gång bygger på ett missförstånd och har ingenting att göra med hur bra träningen är. Barn får ut väldigt lite av att bli trötta på träning och kan inte lära sig rätt teknik när träningen sker på trötta ben.

Istället gäller det att våga vila den tid det tar för barn och ungdomar att återhämta sig innan nästa övning

-Det kan upplevas som väldigt slött av andra vuxna som tittar på när barnen inte tränar i vuxentempo. Barn kan också uppfatta träningen som mindre bra när tempot mellan varje ny övning är lågt.

-Om tiden mellan varje ny sprint och hoppserie är för kort leder inte sprint- och hoppträning för barn till att spelarna bli snabbare av snabbhetsträning.

Är inte fystränaren tuff nog att vila den tid det tar att ladda upp nerv- och muskelsystemet inför nästa sprint eller hoppserie så blir man inte snabbare av träning utan bara trött.

-Att träna sig trött i 10-12 års åldern leder inte till den fysiska utveckling som hoppas och tror. I 10-12 års ålder är det olika former av snabbhet som är lättast att träna upp.

-Det är först när puberteten infinner sig som det är läge att träna ungdomar trötta i syfte att ge dem bra kondition och bättre prestationsförmåga.

Hur tuff är du själv som tränare när det gäller att följa tiderna för arbete och vila när du tränar barn och ungdomar?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng