Att springa 40 yard på en bra tid vid en combine test kan förändra en ung high school spelares möjligheter att spela amerikansk fotboll på collegenivå.

Riktigt snabba collegespelare får även möjlighet att visa upp sig på en NFL-Combine där bra sluttider på 10 och 40 yard påverkar framtida utsikter att spela fotboll i den amerikanska proffsligan NFL.

En bra startteknik är direkt avgörande för sluttiden på 10-30 meter och 40 yard. Rätt teknik ställer krav på rörlighet i fotleder höfter och knän och styrkan i ben och överkropp bestämmer vilken teknik spelaren använder från start.

Startmomentet på 10-30 meter och 40 yard är extra viktigt och det gäller att hitta en så bra position som möjligt inför korta snabba lopp.

-Enkla regler för en bra start är att placera den främre och bakre foten två respektive tre fot bakom startlinjen.

-Axlarnas och position är något bakom eller rakt över tummarna för att inte få för mycket vikt på händerna vid en trepunkts- eller fyrpunktstart med en eller två händerna bakom startlinjen.

-Med för mycket vikt på armarna kommer det första steget att tvingas fånga upp kroppen och bromsa kraftutvecklingen istället för att ge den högsta möjliga fart.

-Höftlederna ska ligga ovanför axelnivå innan starten. Starka och mer explosiva spelare kan starta med mer böjda knän på det främre och det bakre benet.

-En stark spelare klara av att hålla 90 graders knävinkel på det främre benet för att utveckla maximal muskelkraft när starten går. Svagare spelare startar med rakare ben och höfterna på en högre nivå.

-Starka och explosiva löpare kommer att trycka kroppen framåt med den främre foten i startögonblicket.

-Spelare som inte har den muskelstyrka eller rörlighet i fotleden som krävs för en snabb och explosiv start reser sig istället rakt upp när starten går och tappar på så vis värdefull tid.

-Du har allt att vinna på att öva på starten innan du gör tester med klubblaget, distriktslaget eller landslaget. En bra fystränare hjälper dej att förbättra snabbheten.

-Spel på en högre nivå ställer krav på att du springer 10 meter under 2 sekunder, 30 meter under 4 sekunder och 40 yard under 5 sekunder för att det ska räknas som snabbt.


American Football International

http://www.americanfootballinternational.com/7-steps-to-a-faster-40-yard-dash/?utm_campaign=coschedule&utm_source=facebook&utm_medium=Roger%20Kelly&utm_content=7%20Steps%20to%20a%20Faster%2040%20Yard%20Dash

Utah Utes Reggie Dunn runs the 40-yard dash in 4.22 https://www.youtube.com/watch?v=ijPRqstt3OI

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

TRÄNA MED WEBCOACH
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se