Många talang- och utvecklingsplaner över hela världen följer den engelska modellen LTAD. Long Therm Ahtlete Development är en utvecklingsmodell som skapar goda förutsättningar för barn och ungdomar att utvecklas genom systematisk träning under hela uppväxten.

Den tränare som söker genvägar utanför det egna förbundets talang och utvecklingsplan och börjar att träna sina unga adepter efter eget huvud för att vinna barn och ungdomsturneringar utan att ha lagt fundamentala grunder för att utöva sport och "tränat på att vinna" istället för att "träna på att träna" missar de delar av talangutvecklingen som förbereder unga spelare att lyckas tävla och vinna på en högre nivå senare i livet.

När barnen är små ska träningen utveckla grunderna för all sport under lekfulla former. LTAD använder ordet fundamental i träningen av barn som täcker det första, enklaste och mest väsentliga inom sport som att lära sig att kicka, kasta, hoppa, starta, stoppa och riktningsförändra med god balans och rörelsekontroll.

Med god kroppskontroll ska barn och ungdomar sedan lära sej att genomföra en träning. Att "träna på att träna" innebär att man lär sig hur en träning går till och att man lär sig att göra rätt övningar med rätt teknik och rörelsemönster

Under 10-12 års åldern inträder den motorisk guldåldern där mer än 95 procent av alla tekniker som används i vuxen ålder ska vara färdigutvecklade. Genom att ha tränat på att träna i barn och ungdomsåren är det lättare att utvecklas i alla sporter när det senare är dags att ta steget från ungdom till junior

I tonåren ska ungdomarna lära sig att ta eget ansvar för sin prestation och "träna på att prestera" under träning och tävling. Först i slutet av tonårsperioden är det dags att "träna för att tävla" och "träna för att vinna" matcher, tävlingar och mästerskap i vuxen ålder.

Bidrar du som barn- och ungdomstränare till att barn börjar att tävla på riktigt i vuxen ålder eller slutar att träna och tävla som barn?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se