Niclas Carlson fystränare Gavlehov utegym

Gavlehov och Gävles unga ishockeyspelare är under uppbyggnad i sommar

15/6, 2017 kl. 21:05

Det är på nya utegymmet på Gavlehov som hockeystadens unga spelare kan utveckla den fysik som Brynäs och alla SHL-lagen efterfrågar hos talangfulla spelare som vill ta det stora steget för att kunna spela hockey på elitnivå.

  • Niclas Carlson fystränare Gavlehov utegym
  • Niclas Carlson fystränare Gavlehov utegym
  • Niclas Carlson fystränare Gavlehov utegym
  • Niclas Carlson fystränare Gavlehov utegym
  • Niclas Carlson fystränare Gavlehov utegym
  • Niclas Carlson fystränare Gavlehov utegym
  • Niclas Carlson fystränare Gavlehov utegym
  • Webcoach
  • Webcoach
  • Webcoach

Sommaren är en uppbyggnadsperiod för hockeystaden Gävles unga ishockeyspelare. Samtidigt som spelarna är under uppbyggnad bygger kommunen en multiarena och en efterlängtad friidrottshall vägg i vägg med Gavlerinken.

Utanför det nya hallkomplexet på området Gavlehov sker arbetet med att färdigställa ett utegym som är som gjort
för att testa och träna en ung hockeyspelares atletiska förmåga.

Den atletiska förmågan mäter en hockeyspelares fysiska färdigheter att kunna lyfta tungt, springa snabbt, hoppa högt och kasta långt.

Svenska Ishockeyförbundet har i sin kravprofil sammanställt resultat för varje åldersgrupp som berättar hur allmäntränad en hockeyspelare ska vara före, under och efter puberteten.

På det nybyggda utegymmet utanför Idrottshallarna på Gavlehov finns den utrustning som behövs för att testa och träna den atletiska förmågan hos Gävles alla hockeyspelande ungdomar.

Tester för chins, dips, armhävningar, långa hopp och snabba lopp visar hur tränade spelare i 12-18 års ålder är i förhållande till Svenska Ishockeyförbundets eller favoritlagets egen kravprofil.

I spåret ska en spelare som passerat puberteten springa 3000 meter under 12 minuter på ett Cooper test som uppskattar spelarens kondition. Ett Cooper test anses vara ett av de viktigaste testet för en ung spelares fortsatta hälsa i vuxen ålder.

En spelare i 11-12 års ålder ska klara av att utföra 30-40 armhävningar på 60 sekunder. För U16-spelare är 40-50 armhävningar ett bra resultat. Samma värden gäller för uppsittningar eller situps som kan testas och tränas på Gavlehovs nya utegym.

Spelare i 13-16 års ålder ska enligt Svenska Ishockeyförbundets kravprofil klara 5-10 chins och dips. På elitnivå är det inte ovanligt att en vältränad spelare klarar mer än 20-40 chins och dips.

Den atletiska förmågan kan också mätas med hjälp av ett explosivt stående längdhopp. Ett bra hopp för en hockeyspelare på elitnivå mäter över 270 cm.

Bäst i SHL hoppar över 320 cm i stående längdhopp. Längdhoppet går att omsätta till is där hoppstyrka och åkstyrka hänger ihop. Den som hoppar längre åker snabbare. Det är så det fungerar.

En ung spelare ska hoppa runt 200 cm för ett godkänt resultat. U16 spelare hoppar upp till 250 cm och J18-spelare som fått starkare ben och överkropp genom skivstångsträning hoppar över 260 cm i ett stående längdhopp.

Det går också att mäta kort sprint på utegymmet på Gavlehov där en snabb spelare springer 10 meter under 2 sekunder 20 meter under 3 sekunder och 30 meter under 4 sekunder. Den som springer snabbare åker också snabbare på isen. Off-ice och prestationer på is hänger ihop.

För tränare och unga hockeyspelare som vill utveckla den atletiska förmågan och den fysiska delen av spelet för att bli en ännu bättre ishockeyspelare under den kommande säsongen är utegymmet vägg i vägg med Gavlerinken på Gavlehov ett utmärkt ställe för tester och träning under sommaren.

Det är på nya utegymmet på Gavlehov som hockeystadens unga spelare kan utveckla den fysik som Brynäs och alla SHL-lagen efterfrågar hos talangfulla spelare som vill ta det stora steget för att kunna spela hockey på elitnivå.

All Sport & Hälsa

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng