Den atletiska förmågan kopplas ofta ihop med framgång i olika sporter i vetenskapliga studier. Vältränade idrottare i alla åldrar når ofta längre än relativt otränade men ibland mer talangfulla idrottsutövare gör.

Atletisk förmåga att hoppa rakt upp i luften kan vara en viktig del av fotbollsspelet men är ingen idrottsspecifik
test för fotbollsspelare.

Ändå kan man med vetenskapliga metoder i en nygjord studie se att den grupp av duktiga engelska damfotbollsspelare som hoppar högst tillhör startelvan och att gruppen spelare som hoppar lägre inte spelar från start.

Upphopp är enligt idrottsforskningen en tydlig indikator på idrottarens explosiva förmåga och även om fotboll tidigare har ansetts vara mer av en uthållighetsport så är det snabba och explosiva rörelser på planen som leder till att det bli mål.

Det är resultaten som räknas i all sport och idrottsutövare i alla åldrar som vill testa och träna sin explosiva förmåga kan använda höga hopp som en enkel och kraftfull värdemätare för att kontrollera att träningen leder till önskade resultat när starkare, snabbare och mer explosiv är målet.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Hälsa

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002053