Att accelerera kropp, vikt eller redskap med övningar som ingår i olympiska lyft ställer stora krav på tränarens kunskap och den aktives styrka och lyftteknik. Här kan viktade hopp med en trap bar ersätta moment som både frivändning och ryck

Jämförande studier som gjorts med hjälp av viktade hopp med en trap bar visar att den explosiva förmågan tränas på samma sätt som när övningar från tyngdlyftningen används för att utveckla snabba och explosiva rörelser på träning och tävling.

Träning för att bli starkare syftar först och främst till att förebygga skador hos barn och ungdomar. Ungdomar som tränar styrketräning för att först bli starkare kan sedan omsätta nyvunnen styrka till snabba och explosiva rörelser på träning, tävling och match.

Styrketräning för att bli starkare kan enkelt uttryckas som en transport av tyngre vikter i relativt låg hastighet. Här kan övningar som knäböj, marklyft och bänkpress som används inom styrkelyft användas för att testa och träna styrkeutvecklingen

Flickor och pojkar i 11-13 år ålder har lättare att utveckla styrka än ungdomar som börjar träna styrka i 15-19 år ålder.

http://sportidrott.se/articles/view/styrkeokningen-ar-som-storst-i-11-13-ars-aldern

Övningar för att bli snabbare och mer explosiv på träning, tävling och match kräver grundstyrka och bygger förenklat på accelerationer av kropp, vikt eller redskap.

Här kan övningar från tyngdlyftningen användas för sätta högre fart på stången för att utveckla snabbheten och den explosiva förmågan som är lättast att träna upp under tonåren fram till vuxen ålder.

Det går bra för oerfarna och oskolade unga idrottare att ersätta olympiska lyft med viktade hopp där en trap bar eller hexagonal stång ersätter skivstången.

All teknik är lättast att lära in före puberteten och en tränare i en förening som följer en röd träningstråd börjar med att utbilda barn i lyftteknik, löpteknik och hoppteknik innan tonåren.

Lyfttekniken för knäböj, bänkpress och marklyft lägger
god grund för fortsatt träning med olympiska lyft och viktade hopp för att förebygga skador och utveckla styrkan och den explosiva förmågan under hela uppväxten.

National Strength & Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och har varit utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001941