Det krävs att idrottsutövare i alla åldrar behärskar hopp och landning på två ben innan det är dags att förbättra spänst och hoppförmågan på ett ben om syftet är att utveckla goda resultat på sikt.

Tester för hoppstyrka eller spänst mäter förmågan att hoppa högt eller långt. För unga idrottsutövare kan ett hopptest vara en indikator på hur avslappnat, koordinerat och rytmiskt rörelsemönstret är utan att resultatet behöver spela någon större roll.

Allmän rörelsetsträning är därför ett första steg när det gäller att förbättra höjden och längden i hoppen

Avslappningsövningar och koordinationsträning kan tillsammans med olika former av hoppskolning och hoppträning användas för att på ett effektivt sätt hjälpa ovana hoppare att utveckla sin hoppstyrka.

Att hoppa långt är skonsammare än att hoppa högt för ovana eller otränade kroppar. Enbenshopp belastar lederna mest och ska tränas först när tekniken tillåter upphopp, nedhopp och landning med full kontroll

För vana hoppare som vill lära sig att hoppa ännu längre och högre kan viktade skivstångshopp vara en träningsmetod som fungerar bra.

I en nysläppt studie analyseras rörelsemönstret vid ett vanligt upphopp med viktade hopp och andra skivstångsövningar.

Aktiviteten i knä och höft vid ett vanligt upphopp stämmer bra överens med den aktivitet som som sker vid viktade upphopp med en lätt belastning på stången.

På samma sätt påminner stötar med lätt stång upp på raka armar efter en frivändning den aktivitet som sker i fotleder, höfter och knän vid ett vanligt upphopp.

Att frivända och stöta en lätt stång på raka armar kan tillsammans med upphopp och viktade skivstångshopp på en låg belastning utveckla hoppstyrkan hos redan rörliga, avslappnade och koordinerade hoppare.

Även om enbenshoppen är mer specisika för många sporter är det den allmänna grundträningen som förbereder unga, ovana eller otränade hoppare att utveckla mer höjd och längd i hoppen för att förbättra prestationsförmågan i valfri sport.

Journal of Strength & Conditioning Research

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001211