Med hjälp av avancerad mätutrustning har forskare tittat närmare på start, stopp, snabba lopp och riktningsförändringar i hög fart under match hos elitfotbollsspelare i 5 U17-lag och 4 U19-lag och jämfört mätresultat och total belastning med elitspelare som spelar fotboll på senior hög nivå.

Testresultaten från en färsk studie visar att juniorfotbollsspelare utför fler start, stopp och snabba riktningsförändringar än senior under en match vilket gör att yngre elitfotbollsspelare behöver vara lika vältränade som seniorer som spelar fotboll på elitnivå.

Unga spelare som vill spela fotboll på elitnivå ska erbjudas elitförberedande träning redan i 12-16 års ålder för att vara tränade för uppgiften när det är dags att prova lyckan som junior med sikte på en högre division som senior.

Styrka och teknik för start, stopp och snabb riktningsförändringar ska tränas i 12 års ålder. Under tidsperioden 13-16 år utvecklar unga spelare uthålligheten och förbättrar sprintförmågan med hjälp av anpassad styrketräning. Redan i 17-19 års ålder ska spelarna vara tränade för att spela fotboll som senior på elitnivå.

Ger ni era unga spelare chansen till elitförberedande träning när dom är 12-16 år eller hoppas ni på att era största talanger relativt otränade ska ta sig hela vägen från ungdom till junior med hopp om spel på en högre nivå?

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438









Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0000000000001918