Ett träningspass med testcykel och bicepscurl kan ibland utgöra den enda fysträning som en ung spelare kostar på sig under säsong.

Oron att köra ben innan annan träning och match är stor och många tränare och spelare väljer bort tung styrketräning som knäböj för att övningen inte är idrotsspecifik

Spelare som behöver lägga på sig mer muskler för att bli större och starkare för att bättre passa in i spelet kan kombinera benträning med armträning under samma träningspass för att lättare bygga muskler på överkroppen.

En mindre träningsstudie kan visa att knäböj innan armträning gör musklerna på överarmen både större och starkare när armträningen kombineras med benträning.

Att köra knäböj före annan träning gör enligt forskarna som ligger bakom studien att förhöjda nivåer av kroppsegna uppbyggande hormoner ökar träningseffekten.

I jämförelse med pass där testpersonerna tränade armar med förhöjda hormonnivåer efter knäböj hade
träningspass som innehöll enbart armträning ingen effekt på hormonnivåerna i blodet.

Resultatet efter 11 veckors träning visar med tydlighet att armarna blir både större och starkare när armträningen kombineras med benträning i form av knäböj i början av träningspasset.

Det finns anledning för spelare som behöver bygga mer muskler på överkroppen att byta ut testcykeln mot knäböj
för att höja nivåerna av kroppsegna uppbyggande hormoner som gör armträningen mer effektiv.

All Sport & Idrott

National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

DOI: 10.1007/s00421-011-1860-0