Anledningen till att träna maximal styrka för en lagbollspelare är dels att förebygga skador med en stark och skyddande muskulatur och dels för att kunna utveckla mer explosiv kraft på planen vid start, stopp och snabba riktningsförändringar.

Genom att ta reda på 1RM maximal styrka för en grund knäböj till bänk eller box, s.k box squat kan träningen sedan anpassas mot maximal kraftutveckling med hjälp av en en hexagonal stång som tillåter viktade hopp.

En hexagonal stång erbjuder ett naturligare grepp och avlastar ryggen mer i jämförelse med en skivstång på ryggen under hoppträning med yttre belastning.

När ett lag av vuxna professionella spelare använder sig av viktade hopp för att testa och träna maximal kraft är effekten som högst när belastningen på en hexagonal stång motsvarar 10-20 procent av 1RM för box squat med vanlig skivstång.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

TRÄNA MED WEBCOACH
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000000802