Det är under tonåren som förmågan att utveckla styrka och kraft är som bäst. Stora delar av Europa bestämde sej 1985 för att ungdomar ska träna styrketräning för att förebygga skador och lära sej att prestera längre upp i åldrarna.

I Sverige kom Riksidrottsförbundet RF med rekommendationer om styrketräning för barn och ungdomar först 2009.

Det gör att Svenska spelare och klubbar ibland ligger långt efter sina motståndares fysiska prestanda i internationella mästerskap.

Med hjälp av länder som har tränat styrka i tidig ålder går det för unga svenska fotbollsspelare och deras tränare att skaffa information om hur stark en elitspelare i åldern 11-19 år behöver vara.

-Tränare kan med uppgifterna planera lagets träning för att utveckla spelarnas individuella styrka.

Genom att låta elitspelare i tonåren träna fotboll och styrketräning i 2 år kan resultaten från styrketränande ungdomar fungera som en värdemätare för hur stor styrkeutvecklingen kan vara för ungdomar och juniorer som vill spela fotboll på en högre nivå.

Efter två år visar träningsresultaten att U19 spelare i fotboll kan utveckla styrka motsvarande 1,7 gånger kroppsvikten i 1RM frontböj med skivstång.

Nivån för U17 ligger på 1,6 medan U15 och U13 kan utveckla styrka motsvarande 0,9 till 1,4 gånger kroppsvikten i frontböj med stång.

När det gäller rekommendationerna för vanlig knäböj med stången på ryggen är målvikten 2,0 gånger kroppsvikten för fotbollsspelare i U16-U19 och 1,5 gånger för U13-15.

För de lite yngre spelarna som inte riktigt kommit i puberteten är 0,7 gånger kroppsvikten en bra värdemätare om hur stark en fotbollsspelare som vill spela ungdomsfotboll på elitnivå behöver vara för att kunna mäta sej med internationell U16-U19 elit.


National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0b013e3182576fbf