Statistiskt drabbas många fotbollsspelare av muskelskador på baksidan av låret under en säsong. Ett av de lag som drabbats hårt under det här året är Liverpool som har haft 13 spelare på skadelistan på grund av hamstringsskador.

Skador på baksidan av låret har ökat med mer än två procent varje år under de senaste 15 åren och utgör en vanlig orsak till att välavlönade världsspelare hamnar på skadelistan.

Liverpool hade som mest sju spelare med skador på hamstrings vid ett och samma tillfälle. Det får anses vara ett rekord i sig.

Forskare på Norges Idrottshögskola har tilldelats det Nordiska Medicinpriset som är ett av Nordens största medicinpriser.

Belöningen på 1 miljon kronor delas varje år ut till en eller flera forskare för en framstående vetenskaplig prestation.

Årets vinnare har bland annat belyst problematiken med skador på lårets baksida. Genom en omfattande kartläggning har skadebilden i 32 lag i Champions Leauge registrerats under flera år.

Utfallet av studien visar att övningen Nordic Hamstring som stärker och aktiverar musklerna på baksidan av låret kan förebygga 60 procent av alla hamstringsskador enligt forskarna.

Studier gjorda på Norges Idrottshögskola och Oslo Universitet visar att 90 procent av tidigare skadedrabbade spelare kan förebygga nya hamstringsskador genom att lägga till Nordic Hamstring i träningen.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://www.vg.no/sport/fotball/liverpool/professor-6-av-10-hamstringskader-kan-forebygges/a/23603182/