Webcoach Sport hjälper unga spelare och hockeylag i alla åldrar med tester och träning online. Med hjälp av ett Cooper test kan varje spelares konditionsvärde uppskattas med hjälp av sluttiden på 3km.

-Cooper test är inte ett specifikt test för hockey utan används i många andra sporter för att beräkna spelarnas konditionsvärde.

http://sportidrott.se/articles/view/cooper-test-ar-nastan-lika-bra-som-maxtester-i-labbet

-Konditionen är enkelt uttryckt ett mått på hur väl kroppen fungerar. Ett bra konditionsvärde är kanske en av de viktigaste markörerna för den allmänna hälsans skull.

-Bra kondition är också en nödvändighet när det gäller orka genomföra en hel träning och för att återhämta sig mellan varje byte, träning och match.

-En hel del spelare i åldern 13-15 år springer 3km med en sluttid på 14-20 minuter vilket är långt ifrån det önskvärda testresultatet med en sluttid snabbare än 12 minuter som ingår som en lägsta gräns i Sv. Ishockeyförbundets kravprofil.

-Det är inte ovanligt att pojklagstränare som är
födda på 60- och 70-talet springer snabbare på 3km än vad deras U16 spelare presterar vid ett Cooper test.

-Trots att spelarna anger att dom tränar och spelar hockey 5-6 dagar i veckan är inte konditionen utvecklad för att kunna springa en lite längre sträcka på tid.

Löptekniken och konditionen brister och det behövs en hel del träning när spelare som idag springer 3km på 15-20 minuter ska ner under 12 minuter som är sluttiden för spelare som spelar på nationell och internationell hög nivå.

-En vältränad hockeyspelare med bra kondition och löpteknik kan springa ett Cooper test på 10-12 minuter. Konditionen utvecklas lättast i de tidiga tonåren. Redan efter 16 års ålder är det svårare att träna konditionen.

Även om testet inte alltid speglar prestationen på isen så utgör ett konditionstest på en bra tid idrottens ABC precis som godkända värden för rörlighet, snabbhet, styrka och spänst.

-För den som vill hålla på med idrott på lite högre nivå gäller det att vara allmänt vältränad för att klara av att träna och återhämta sig mellan träningspassen

En studie gjord på nästan femtusen Norska högstadieelver visar med tydlighet hur sluttiderna på ett 3km test har försämrats under de senaste tio åren.

-Många ungdomar har enligt studien sämre kondition nu än vad eleverna hade för tio år sedan.

-Använd ett Cooper test eller Beep test för att testa spelare i 13-16 års ålder för att utveckla en bra kondition som hjälper dem att utöva sport på en högre nivå och som följer dem resten av livet.

-Att springa ett Cooper test lika snabbt som sina tränare måste vara ett första steg. Nästa steg är att träna för att spelarna ska nå en sluttid under 12 minuter på 3km.


TRÄNINGSDAGBOK
http://www.webcoach.se


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


















Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se