Vid the First World Congress in Sports Physical Therapy i Bern 2016 sammanfattade en expertpanel aktuell forskning och riktlinjer till hjälp för ortopeder, fysioerapeuter, tränare och fystränare som hjälper spelare på alla nivåer att återvända till sport efter rehab och återhämtning.

2016 Consensus statement on return to sport from the First World Congress in Sports Physical Therapy, Bern
http://bjsm.bmj.com/content/50/14/853

RTS är en förkortning av Return to Sport och beskriver när det är dags för en skadad eller övertränad spelare att börja träna fullt ut och tävla igen.

En viktig del i arbetet med Return to Sport är att dokumentera och jämföra testresultat från tester som utförts före, under och efter rehabiliteringstiden innan det är dags att börja tävla i matchtempo och spela match.

Med hjälp av resultaten från återkommande tester kan spelare som återvänt efter en skada och spelare som tränat och tävlat hårt under en period vila från match och träna anpassat tills testresultaten visar att spelaren är utvilad och skadefri och kan prestera på topp igen.

Förutom tester för rörlighet, maxstyrka, olika former av hoppstyrka och sprintsnabbhet ingår träningstester för förutbestämda snabba riktningsförändringar och agility där spelaren tvingas att ta ett eller flera snabba beslut och riktningsförändra i hög hastighet i det testbatteri som används för ge en tidigare skadad eller övertränad spelare klartecken att träna i matchtempo och tävla igen.

Med tydligt uppsatta mål för tester och träningsresultat kan både spelaren och rehab-teamet runt spelaren följa utvecklingen mot match- och tävlingsform igen. Rätt skött kommer en spelare tillbaka till spel och är mer utvilad och genomtränad efter återhämtning och rehabilitering.

Med gemensamma riktlinjer för Return to Sport, som bygger på idrottsvetenskapliga fakta ska rehabplanen innehålla mål för tester och träning som beskriver för alla inblandade läkare, terapeuter, sportchefer och tränare när och på vilken nivå spelaren ska återvända till.

Vilka tester använder ni i din förening när spelare som varit övertränad eller skadad ska börja spela match igen?

British Journal of Sports Medicine

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://bjsm.bmj.com/content/50/14/853