Resultat för statisk styrka kan kopplas till kort sprint

10/9, 2017 kl. 19:27

Testresultaten för statisk styrka på en fast monterad stång vid ett mid thigh pull som påminner om draget från låren i en styrkefrivändning går i en nygjord idrottsvetenskaplig studie att koppla ihop med resulaten för accelerations-snabbhet och sprinsnabbhet vid tester för 5-20 meter sprint.

  • Fystränare Niclas Carlson Gävle Webcoach Vision 4 Sports
  • Fystränare Niclas Carlson Gävle Webcoach Vision 4 Sports
  • Fystränare Niclas Carlson Gävle Webcoach Vision 4 Sports
  • Fystränare Niclas Carlson Gävle Webcoach Vision 4 Sports

Att ta i med maximal kraft utan att stången rör sig kallas statisk eller isometrisk styrka och kan användas till både tester och träning där det gäller att förbättra kraftutveckling och snabbhet vid kort sprint på 5, 10 och 20 meter.

Testresultaten för statisk styrka på en fast monterad stång vid ett mid thigh pull som påminner om draget från låren i en styrkefrivändning går i en nygjord idrottsvetenskaplig studie att koppla ihop med resultaten för accelerations-snabbhet och sprinsnabbhet vid tester för 5-20 meter sprint.

Tränare och utövare som vill utveckla snabbheten på korta sträckor kan med hjälp av studien använda statisk styrka i ett mid tigh pull för både tester och träning för att utveckla startstyrka, accelerationssnabbhet och sprintsnabbhet på 5, 10 och 20 meter sprint.

Att resultaten från en statisk dragövning med stången fast monterad går att koppla ihop med kraftutveckling och sprinsnabbhet visar att tester och träning inte alltid påminner om den egna sporten och att statisk styrka kan användas tillsammans med andra styrketräningsformer för att utveckla den atletiska förmågan hos alla idrottsutövare som vill förbättra startstyrkan, accelerationsförmågan och sprintsnabbheten.

I framtiden kommer det att finnas en fast monterad stång i varje modernt omklädningsrum som utövare av alla snabba och explosiva sporter kan använda för att väcka upp nervsystemet i samband med annan uppvärmning innan träning och tävling genom korta maximala anspänningar.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002165

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng