Förbunds- och landslagsansvariga samlades under torsdagen på Bosön för en nätverksträff på temat hjärnskakning.

Sporter som representerades var amerikansk fotboll, ishockey, basket, bandy, boxning, karate, judo, motorcross, speedway, skicross, speedski, puckelpist, cykel och klättring.

Hjärnskakning stod överst på agendan när Riksidrottsförbundet RF på initiativ av medicinska teamen i Svensk amerikansk fotboll och Svenska boxningsförbundet bjöd in övriga förbund till en gemensam temadag på Bosön.

När Riksidrottsförbundet samlar flera specialförbund kring temat hjärnskakning skapas nya möjligheter att utbyta erfarenheter kring akut omhändertagande med diagnostisering och rehabilitering på ett sätt som följer riktlinjerna för modern idrottsvetenskap.

Läkare, kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster som anvarar för de medicinska teamen i olika förbund lyssnade tillsammans med förbundsfolk och landslagsansvariga på Luleå Hockeys lagläkare Docent Yelverton Tegner och sjukgymnasten Lars Lundgren från Luleå Hockey som berättade om det aktuella forskningsläget kring diagnos och omhändertagande i samband med en hjärnskakning.

Hjärnskakning har blivit allt vanligare inom svensk idrott och flera aktiva än tidigare avbryter sin idrottskarriär efter ett eller flera tillbud med direkt eller indirekt våld mot huvudet.

Vid en hjärnskakning uppstår en skada på hjärnan som leder till energikris och lokal syrebrist på cellnivå. Symtomen skiftar och hjärnskakningar är av flera anledningar svåra att upptäcka på tävling och match.

-En hjärnskakning i samband med träning och tävling påverkar hjärnan på samma sätt oavsett sport.

Tillsammans med föreläsarna docent Ylverton Tegner och sjukgymnasten Lars Lundgren kommer förbunden som deltog på nätverksträffen att kunna utveckla egna verktyg för stegvis återgång till träning och tävling enligt Hjärntrappan som redan har tagits fram för flera lagbollsporter.

http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/6/6514/LKT0716s1220_1223.pdf

Läs mer om hjärnskakning
http://sportidrott.se/articles/view/20-procent-av-spelarna-drabbas-av-hjarnskakning

http://sportidrott.se/articles/view/uppstar-hjarnskakning-lattare-vid-vatskebrist

http://sportidrott.se/articles/view/hjarnskakning-uppstar-vid-g-krafter-mellan-80-100g

http://sportidrott.se/articles/view/hjarnskakning-kraver-snabb-diagnos-pa-plats

Flera nätverksträffar med nya teman för utvecklande erfarenhetsutbyten mellan olika förbund planeras av RF.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


All Sport & Idrott

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se