En delstudie av utvalda sporter på landets Riksidrottsgymnasier RIG visar att 75 procent av eleverna är allvarligt skadade vid minst ett tillfälle under året och att flickor oftare är skadade och att skadorna är allvarligare jämfört med pojkarnas skador under studietiden.

Flest skador drabbar fötter och knän och påverkar fortsatt idrottsdeltagande med träning och tävling under en längre tid och utfallet av studien visar att det behövs strategier för att förebygga skador i ett tidigt stadie för att begränsa skadekonsekvenserna under tiden
som eleverna på Svenska Riksidrottsgymnasier är skadade och inte kan träna eller tävla fullt ut.

Känslor av utanförskap och ensamhet i samband med skada är enligt forskare på Karolinska Institutet en del av vardagen för skadade elever på landets Riksidrottsgymnasier RIG.

Flera unga idrottare berättar om hur självbilden förändras negativt med försämrad sömn, nedstämdhet och skuldkänslor i samband med skada.

Med hänvisning till den enkätundersökning som ligger till grund för studien från Karolinska institutet vill skadade elever fortsätta att träna med den egna träningsgruppen för att vara slippa träna själva under skadetiden.

Elever som ingår i studien vill också ha hjälp med det medicinska arbetet på ett enklare och tydligare sätt i samband med rehabiliteringen.

http://sportidrott.se/articles/view/rig-elever-stressar-for-mycket-ater-for-daligt-och-sover-for-lite

"Det är först när skadeförebyggande insatser har implementerats som många av ungdomarna på allvar kommer att ha möjlighet att leva upp till riksidrottsgymnasiernas målsättning – att nå högsta internationella elit"

http://www.idrottsforskning.se/mangder-av-skador-pa-riksidrottsgymnasier/

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se