Under helgen testar och tränar juniorlandslaget i amerikansk fotboll på Österänge IP i Uppsala. Vinterns träning med fokus på rörlighet och maxstyrka ska utvecklas till hoppstyrka och sprintsnabbhet under våren.

Amerikansk fotboll är den lagbollsport som ställer störst krav på att spelarna är starka och snabba. Enbart maxstyrka räcker inte i någon bollsport och spelarna ska under våren träna anpassat för att bli mer explosiva till sommaren.

Explosiv förmåga går att mäta på olika sätt. Stående längdhopp är en god markör för hur explosiva spelarna i juniorlandslaget i amerikansk fotboll har blivit av anpassad fysträning.

Lagets starkaste enhet utgörs av de offensiva och defensiva linjespelarna. På både 10 och 20 meter är det inte ovanligt att det är de största och starkaste spelarna som har de snabbaste sluttiderna.

Av 17 testade linjemän har 13 spelare förbättrat sina hopp- och sprintresultat. Några har ökat sin hoppstyrka med 30 till över 70 cm i stående längdhopp. Med starkare ben och överkropp är det lättare att utveckla explosiv muskelstyrka vid start, stopp, långa hopp och snabba lopp.

Benstyrkan varierar mellan 170-250 kg i knäböj och bänkpressresultaten ligger mellan 120-145 kg. Upprepad sprint på 12 x 25 yard ska springas på 60-70 sekunder och tiden på 10 meter sprint ska hamna under 2 sekunder för en linjespelare.

Stora, tunga och maxstarka spelare hoppar som bäst mellan 270-300 cm. Ett godkänt resultat för den offensiva och defensiva linjen börjar på mer blygsamma 250-260 cm men många har tränat upp sin förmåga att hoppa riktigt långt.

De spelare som hoppar längre springer i de flesta fall snabbare på 10-30 meter. Spelare som av olika anledningar tappat hoppstyrka presterar sämre sprintresultat.

Nedsatt rörlighet, skador, för mycket eller lite träning är möjliga orsaker till att träningsresultaten uteblir. Innan träningslägret börjar testas rörlighet, uthållighet, sprinsnabbhet, hoppstyrka och maxstyrka.

Spelare som inte utför testerna deltar inte aktivt på fotbollsträningen. Att screena den fysiska förmåga i samband med landslagsläger säkerställer att varje spelare är skadefri och tränad för uppgiften.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se