Spänningen är som vanlig på topp i EM-handbollen för damer när Sverige möter Serbien på sin väg mot EM-guld 2016

Forskare har jämfört fem olika utvärderingsmodeller framtagna för att utläsa skillnader mellan en elitspelare på högsta nivå i handboll mot spelare som spelar på en något lägre nivå.

För att identifiera de 40 bästa spelarna i en blandad grupp av 160 handbollsspelare användes välkända utvärderingsmodeller med fokus på kroppsmått, fysisk status, specifika handbollsövningar, drivkraft och motivation tillsammans med social bakgrund och ekonomi.

Den modell som utvärderar fysisk status bland duktiga handbollsspelare är effektivare än övriga utvärderingsmodeller för att identifiera elitspelare och plockar ut de bästa spelarna med 91.5 procents säkerhet.

Med hjälp av resultaten från studien kan antalet tester och utvärderingsmetoder reduceras när det gäller att bygga upp ett testbatteri för att identifiera duktiga handbollsspelare på elitnivå.

I fysisk status ingick bland annat tester för corestyrka,
explosiva hopp och upprepad sprintsnabbhet.


National Strength and Conditioning Association


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e318295d50e