Aldrig förr har det varit mer inne med träning, hälsa och välmående än nu. Så varför inte utnyttja läget och skriva ett par rader om detta underbara men sanslöst utbredda ämne? jag tar chansen och skriver lite mer ingående om kost för er som tränar.

Näringslära är en hel vetenskap och kanske inget man lär sig i en artikel som denna. Men du kan ändå lära dig hur du ska äta för att få ut så mycket som möjligt av din träning.
Rätt kost, rätt träning och bra med vila är de tre viktigaste delarna om man vill lyckas.
Även om det är ett allmänt välmående du är ute efter så spelar maten en stor roll, men ju mer du tränar desto större betydelse har kosten.
Är du seriös med din träning bör kosten också anpassas därefter.
Har du som mål att lägga på dig muskler eller bränna fett så kommer du inte långt på Coco pops det lovar jag dig.

Om du inte får i dig alla olika delar som en tränande kropp behöver spelar det ingen roll hur rätt du tränar. Det positivar resultatet kommer att dröja om det ens infinner sig.
Ett annat skrämmande fakta är att för dålig kost ofta leder till minskad träningslust, ”överträning” och ett försvagat immunförsvar. Och som en följd av detta kommer skador och sjukdomar på löpande band. Vilket verkligen inte gynnar dig varken träningsmässigt eller på karriärstegen
Så utan att överdriva skulle jag vilja säga att rätt kost är 90 procent av slutresultatet

Så vad är rätt kost då?
Självklart så skall det anpassas till vad du tränar lite grand. Beroende på om du är distanslöpare eller hockeyspelare. Eller tränar för att kroppen ska vara med dig hela livet.

Men det finns en sanning som gäller nu och har gällt under människans hela utveckling. Det är att äta så allsidigt som möjligt för att få i sig alla viktiga delar i kosten,
Självklart finns det några saker som jag tycker att man ska prioritera och vissa saker man ska dra ner på och vilka det är tänkte jag att jag skulle gå igenom nedan.

För det är ju så att om man fokuserar på det som är bra för kroppen så kommer det inte finnas så mycket plats över för det som är dåligt. Man kommer att vara väldigt nöjd utan socker och transfetter.

Prioritera en ordentlig frukost. Lägg fokus på långsamma kolhydrater för att påverka hela dagens blodsocker kurvor. Havregrynsgröt med äpple och kanel är magiskt gott. Komplettera detta med ett kokt ägg och lite nötter för protein och bra fetter. Eller kanske ett bröd med hela korn och makrill. Smaskens.

Ät oftare och med jämna mellanrum för att hålla blodsocker och träningsgnistan på en bra nivå. Gärna 5-6 ggr per dag. Men det gäller att du håller koll vad du äter till mellanmål.

Beroende på vad du ska träna så kan du äta olika lång tid före träningen. Ska du träna för att bränna fett så bör du ha ätit senast 2 timmar före träningen. Detta för att blodsockret ska ha tagits upp och lagrats in som glykogen redan. Då är det nämligen lättare att vi frigör fett och använder det som bränsle. Så länge sockret finns i blodet är det lättare för musklerna att bara använda det du nyligen ätit som bränsle.

Ska du träna styrka så kan det vara bra att ha en hel del bränsle i blodet, så då kan jag tycka att du skall äta tidigast 1 timme före passet. Det vi ser då är att musklerna suger upp energin snabbt från blodet och stimulerar muskeltillväxt och snabb återhämtning.

Dagens viktigaste måltid kommer sedan efter träningspasset. Inom 90 min efter träningen är slutförd ska du ha intagit en ordentlig måltid baserad precis som alla andra måltider på antioxidantrika livsmedel, långsamma kolhydrater, protein och bra fetter. Därför kan det ju vara smart att träna i lagom tid för lunch eller middag.
Just efter träningen är upptaget av näring till musklerna optimerat och vi återhämtar oss perfekt. Vi ser även att vi lagrar minimalt med fett vid denna måltid.
Ska du träna ett pass till under dagen kan jag tycka att ett kosttillskott i form av kolhydrater och protein kan vara lägligt direkt efter avslutat pass.
Kosttillskott är ett eget kapitel som kräver mer tid och plats att skriva om. Det finns en hel del som kan hjälpa din träning och nå ett snabbare resultat. Men som sagt, det får bli mer om det vid ett annat tillfälle.

Ger dig här nedan min topp 5 lista på råvaror som jag tycker att alla måltider ska baseras på.

1. Frukt, bär och grönsaker. Vitaminer, mineraler och ANTIOXIDANTER i massor. Se till att äta minst 500 gram per dag.
2. Baljväxter. En kombination av mycket protein och kolhydrater gör baljväxter som ärtor, bönor och linser perfekt till det mesta.
3. Fisk. Mycket fettförbrännande och muskelbyggande protein. Och kanske det bästa av allt, Omega3 fetter. Optimerar hjärnkapacitet och förebygger sjukdomar och inflammationer.
4. Långsamma kolhydrater. Råris är det bästa men fullkornspasta, bulgur, quinoa och även till viss del potatis är både gott och bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Så mycket kvar av råvaran som möjligt är en grundregel.
5. Skaldjur och omega3 ägg. Mycket antioxidanter och bra fett i skaldjur. Äggen är ett rent vitamin och mineral tillskott med mycket B och D vitamin. Även mycket bra med Antioxidanten astaxantin samt E-vitamin. Som protein är det dessutom högvärdigt.


Men vad är bra fetter? Transfetter? vad är antioxidanter? Var hittar jag dem? Hur vet jag hur mycket jag ska äta av varje del?
Precis som kosttillskott så krävs det mer tid och plats för vart och ett av dessa ämnen.
Så för mer djupgående artiklar råder jag er att leta efter följande nummer av samma tidning.
Och för dig som känner att du inte har tid att vänta eller vill ha ett upplägg speciellt anpassat till dig och dina mål, ta kontakt med en kostrådgivare/dietist redan idag. Jag känner en som mer än gärna skulle hjälpa dig iaf ;)