Längden för ett spel på high school håller ett snitt på 4-6 sekunder och varar något längre på college och i NFL.

Genom videogranskning av matchfilm framgår att kvoten mellan hårt jobb och vila är 1:5 på high school och 1:6 för college.

Hänsyn är tagen till i antal spel, spelens längd, vila mellan spelen plus stopptider under matchen.

När fysträningen ska gå från styrka och snabbhet till mer uthållighetsbetonad träning under våren ska kvoten mellan högintensivt arbete och vilotid gå från 1:10 till 1:6.

Kort sprint på 20 meter ska göras runt 3 sekunder. Vilotiden ska då vara minst 30 sekunder för att spelarna ska hinna återhämta sej helt innan nästa lopp om syftet är att bli snabbare genom anpassad träning.

När träningen inriktas mer mot uthållighet kan samma sträcka användas med skillnaden att vilotiden kortas av från 30 till 20 sekunder för att närma sej ett mer matchlikt tempo på college.

Kortas tiden för vila av innan nästa lopp till 15 sekunder är träningen anpassad till tempot på high school.

Kortare vila ställer högre krav på spelarnas fysiska status. Kommer laget att hålla ett högre tempo än 1:5 under delar av matchen ska spelarna förberedas med träning där kvoten motsvarar spelidén.

En bra idé är att lägga in en 2 minutes drill med en tempohöjning minst två gånger varje träning om planen är att höja tempot temporärt under match.

National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se