foto: All Sport & Idrott

Träna två pass om dagen

20/9, 2017 kl. 18:44

Med hjälp av labtester som mäter hormonella svängningar före och efter högintensiv träning kan man i en färsk idrottsvetenskplig studie slå fast att två träningspass under en och samma dag ger en ökad trötthet utan att påverka hormonell balans eller resultaten för explosiva hopp efter sprint och tunga lyft.

  • Niclas Carlson foto: All Sport & Idrott
  • Niclas Carlson foto: All Sport & Idrott
  • Niclas Carlson foto: All Sport & Idrott
  • Niclas Carlson foto: All Sport & Idrott

Fysträning för akademispelare under tävlingssäsongen handlar om att underhålla och förbättra redan bra test- och träningsresultat.

Att träna två korta fyspass om dagen några dagar i veckan är ett bra sätt för alla spelare som vill utveckla styrkan och snabbheten.

Med hjälp av labtester som mäter hormonella svängningar före och efter högintensiv träning kan man i en färsk idrottsvetenskaplig studie slå fast att två träningspass under en och samma dag ger en ökad trötthet utan att påverka hormonell balans eller resultaten för explosiva hopp efter sprint och tunga lyft.

Akademispelare som bara tränade 6 x 50 meter sprint med 5 minuters vila mellan varje lopp eller 6 x 50 meter sprint och sedan tränade knäböj och marklyft med tunga vikter efter 2 timmars träningsuppehåll testades med blodprover och explosiva upphopp före och efter träning.

Testerna upprepades sedan 2 timmar och 24 timmar efter träningens slut. Träningsvärken var störst hos den grupp av Akademispelare som tränat både sprint och tunga lyft under samma dag.

Resultaten för hoppstyrka var lika bra i båda grupperna och det fanns ingen påvisbar skillnad mellan de båda grupperna i nivåer av stresshormoner eller kroppsegna uppbyggande hormoner under 0-24 timmar efter träningsdagens slut.

Studien visar att det går bra för Akademispelare att träna två korta högintensiva fyspass under en och samma dag och att nerv-muskelsystemet och hormonnivåerna inte påverkas i negativ riktning av två träningspass för att utveckla styrkan och snabbheten

Den som lär sig att träna två pass per dag frisätter extra tid för vila och återhämtning. Det är med hjälp av mer vila som resultaten för styrka och snabbhet förbättras.

Det gäller att komma utvilad och förberedd till alla högintensiva träningspass om träningen ska förbättra styrkan och snabbheten.

National Strength & Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001423

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng