Maxstyrka kan användas av alla idrottsutövare av snabba och explosiva sporter som vill utveckla hoppstyrka för att förbättra sprintsnabbheten.

-Den som är vältränad och stark och hoppar högt eller långt springer ofta snabbt.

Knäböj tränas på olika sätt och djupet anges som kvartsböj, parallella eller djupa knäböj. I många kretsar pratas det mest om djupa knäböj för att utveckla prestationsförmågan trots att väldigt många idrottare har svårt att utföra övningen.

-Kvartsböj kan vara ett bra alternativ för den som klarar av styrkekraven för parallella knäböj och vill utveckla sin hoppstyrka och sprintsnabbhet.

-Kravprofilen för en vältränad amerikansk fotbollsspelare är att knäböja minst 1.5 gånger egen kroppsvikt i en parallell knäböj.

I en nygjord studie där träningsgrupperna bestod av amerikanska fotbollsspelare som redan är starka och klarar styrkekraven tränar spelarna i tre olika träningsgrupper knäböj på olika djup tre gånger i veckan under 16 veckor på en belastning motsvarande 2-8RM.

Träningen fördelades på 65 procent knäböj, 25 procent styrkevändningar och 10 procent utfallssteg, step ups och övningar för baksida lår.

Träningsgruppen som använde sig av kvartsböj hanterade tyngre vikter än träningsgrupperna som tränade parallella eller djupa knäböj och fick bästa resultaten för både hoppstyrka och sprintsnabbhet efter 16 veckors träning.

För att utveckla redan starka och vältränade spelare kan kvartsböjar med tyngre vikter vara en effektiv träningsmetod.

The Journal of University School of Physical Education

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


https://www.degruyter.com/view/j/humo.2016.17.issue-1/humo-2016-0006/humo-2016-0006.xml