1080 förbättrar maximal muskelkraft på kort tid

18/8, 2015 kl. 08:15

En mindre studie med 1080 Quantum Syncro visar att anpassad högintensiv styrketräning med ett varierat motstånd i excentrisk och koncentrisk fas förbättrar redan bra testresultat för maximal muskelkraft efter bara tre veckors träning.

Maximal styrka och hög fart utvecklar den muskelkraft som kallas för power och används för att accelerera kropp, vikt eller redskap i sport. För att kasta eller hoppa riktigt långt krävs att träningen inriktas på att omvandla maximal styrka till muskelkraft på snabbast möjliga tid.

I en mindre studie där en vältränad längdhoppare med ett personbästa på 8.25 m utför halva knäböj i en 1080 Quantum Syncro två gånger i veckan under tre veckor förbättras resultaten för utvecklad muskelkraft med 15.8 procent respektive 12.1 procent för vänster och höger ben. Tiden det tar att utveckla maximal muskelkraft minskade med nästan 40 procent efter 6 träningspass under tre veckor.

Träningen utfördes som halva knäböj i 1080 Quantum Syncro som med en unik robotteknik tillåter träning med varierat motstånd i uppåt och nedåtgående fas. Beslatsningen i den nedåtgående excentriska delen av lyftet sattes till 141 kg med en hastighet av 4m/s. I den uppåtgående koncentriska delen av lyftet var belastning 20 kg lättare.

Studien med 1080 Quantum Syncro visar att anpassad högintensiv styrketräning med ett varierat motstånd i excentrisk och koncentrisk fas förbättrar redan bra testresultat för maximal muskelkraft efter bara tre veckors träning.

All Sport & Idrott

Kenneth Riggberger, Ola Eriksrud Malmö Idrottsakademi
http://www.1080motion.com/Files/Science/CaseStudies/Case-study-Riggberger_K_2015_The_effect_of_short_duration_high_.pdf

1080 Motion AB, Stockholm, Sweden
http://www.1080motion.com/Pages/Products/Syncro.aspx

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Veckans mest lästa

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng