Idrottsvetenskap och egna åsikter om träning är två helt olika saker som allt för ofta värderas på samma sätt. Samtidigt som forskare över hela världen i studie efter studie berättar vilka tester och träningsmetoder som fungerar på utövare i olika åldrar med olika träningsbakgrund väljer tränare ändå bort övningar som bevisligen leder till förbättrade resultat och bygger sin träningsfilosofi på åsikter, korta kurser och filmklipp på nätet.

Att träna barn och ungdomar är i Sverige ett föreningsansvar där Riksidrottsförbundet RF på uppdrag av staten ger specialförbunden och medlemsföreningarna i uppdrag att genom enskilda personer med mer eller mindre utbildning i ledarskap och träningslära att leda utvecklingsarbetet för barn och ungdomar i utvecklingsbar ålder.

Här gäller det att våga kvalitetssäkra det arbete som föreningarna gör så att träningen av barn och ungdomar bedrivs på ett idrottsvetenskapligt sätt.

Syftet och målet med all träning är att förebygga skador och förbättra fysiska färdigheter som leder till bättre hälsa och ökad prestationsförmåga.

Trots att unga spelare tränar i föreningsregi flera gånger i veckan under många år saknas ibland fysiska färdigheter som rörlighet, kondition, styrka, uthållighet och spänst på den nivå som den egna sporten kräver när talangfulla ungdomar ska ta steget upp till träning och tävling som junior.

Den som vill bidra till att barnen och ungdomarna i den egna föreningen ska utvecklas av träning ska börja med att ställa krav på att tränaren följer den allmänna träningsläran som ingår i det egna förbundets talang och utvecklingsplan.

Träningsmetoder och övningar som inte utvärderats på barn- och ungdomar på ett idrottsvetenskapligt sätt ska inte ersätta den träning som ska utveckla styrkan, snabbheten och uthålligheten under uppväxten.

Det finns gott om erfarna och välutbildade fystränare med en tränarfilosofi som vilar på idrottsvetenskaplig grund som vet hur man anpassar träningen med rätt övningar för barn och ungdomar som vill utvecklas i sin sport.

Med samma övningar som idrottsvetenskapen använder vid utvärdering av gamla och nya träningsmetoder kan en erfaren fystränare planera och genomföra träningar som gör unga idrottsutövare rörliga, starka, snabba och uthålliga.

Är det idrottsvetenskap eller egna åsikter om träning som gäller när ni utvecklar barn och ungdomar i din förening?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


















Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se