Årets julklapp - för dåliga ryggar
22/11, 2018 kl. 23:59Seniorentreprenören Stig ”Stickan” Larsson år ung 73 år satt och lyssnade på radion för fyra år sedan när han fick idén till den produkt han nu lanserar som ”Rygghjälparen”. Det var i radioprogrammet ”Sök och finn” som en lyssnare ringde in och efterlyste en bräda som han kallade Sandviksmallen.
– Dom hade en speciell bräda som de alltid lade sig på när de kom hem efter de hårda arbetspassen i skogen. Det gjorde även jag eftersom jag var var ung och muskulaturen var inte utvecklad i ryggen. Det var verkligen en skön känsla och när man legat 5-15 minuter på brädan så kände man sig både skön och avslappnad i ryggen.
Det visade sig att en av morbröderna fortfarande hade kvar sin bräda efter alla dessa år.
– Tyvärr gick morbror Manfred Jansson bort i den här vevan men i samband med att vi tog hand om dödsboet så återfann jag den här gamla brädan som det stod ”Sandviksmallen” på. Då slog det mig att det måste ju finnas en stor marknad för en sådan här produkt då det är så många som har problem med ryggen i dagens läge. Nu är det ju inte längre bara tungt kroppsarbete utan nästan alla sitter ju lutade över sina datorer med helt fel kroppshållning och då kommer ju problemen med ryggen som ett brev på posten.
Det tog ett år att hitta en leverantör som kunde återskapa den unika ryggmallens utformning av brädan som är gjord i formpressad trä.
– Jag har sålt några hundra brädor redan men är övertygad om att det finns en jättemarknad för den här produkten. Jag är den enda som tillverkar den så det enda problemet är egentligen att när jag gör beställningarna så måste jag binda upp ganska många på lager åt gången vilket är kostsamt. Drömmen är ju att några större aktörer inser värdet och skulle vilja gå in och sambeställa. Då kan de ju få riktigt bra priser samtidigt som vi får ut fler brädor på marknaden. Redan idag så har jag byggföretag som har beställt 10 stycken åt gången och kiropraktorer som använder och rekommenderar den åt sina kunder.
Riktiga skador på ryggen som diskbråck måste naturligtvis opereras men lättare ryggskott och liknande krämpor med ont i ryggen skall alla kunna behandlas med Rygghjälparen enligt Stickan.
– Alla med dålig rygg kan ha nytta av den på olika sätt. Dels är det ju förebyggande hälsovård då det är mycket kortidsjukskrivningar eftersom många är hemma för ont i ryggen. Är det lite värre så kanske man måste gå till sjukgymnast eller kiropraktor men då lämpar sig brädan även utmärkt för eftervård då den hjälper ryggen att hålla naturlig svankform. Utformningen av brädan är anpassad efter en perfekt svankad rygg, kroppsviktens fördelning och ländryggens elasticitet och åstadkommer därigenom en välgörande tryckminskning inom ländryggens ledsystem.
På senare tid har Stickan blivit kontaktad av några personer som har frågat om det här är samma bräda som de kallar ”Kifa-mallen”.
– Jag började göra efterforskningar och det visade sig att de som hade tagit fram brädan från första början hette Kirurgiska Instrumentfabriken i Stockholm AB (KIFA) i början av 60-talet och den var framtagen för medicinsk bruk. Jag hittade en Kifa-mallen på Blocket som jag köpte hem. På den står det att den är konstruerad och utprovad av gymnastikdirektör Anders Ahlgren och Sandvikens Jernverks AB, hälsovårdsavdelningens chef dr. Erland Mindus. Så min teori är att det gjordes särskilt många med koppling till Sandviken och att det nog var i samband med detta man döpte dessa till Sandviksmallen.
I sina efterforskningar fann Stickan att det även finns ett internationellt intresse då den gamla originalbrädan fortfarande cirkulerar på köp- och säljsajter i olika länder. Dessutom i samma prisklass som Stickans nyproducerade så att investera i en Rygghjälpare verkar vara, om inte en kassaskåpssäker, så i alla fall en inflationsskyddad investering som dessutom gör stor nytta för flera onda ryggar genom åren.
– Ja, jag skulle nog vilja påstå att det här är årets,kanske till och med århundradets julklapp, i alla fall för de som har problem med ryggen, hälsar Stickan.
Exempel på användningsområden för Rygghjälparen:
• Vid ryggtrötthet.
• Vid långvariga lindriga smärtor med rörelseinskränkning.
• Vid ryggskott, om mallen skyndsamt kommer till användning.
• Om man har ryggskott med jämna mellanrum - eventuellt med ischias - trimmas ryggen med hjälp av. Man börjar då helst under en smärtfri period. Återfallen uppges bli lindrigare, sällsyntare och skall kunna upphöra.
Kontakt:
Stig ”Stickan” Larsson
Telefon 070-581 19 29
Mail: info@rygghjalparen.se
För mer information se: http://www.rygghjalparen.se
Denna artikel är publicerad på All Sport och Idrott via SvenskPress.se.
Se villkor här »