En ny studie med över 50 000 deltagare isar att alfa-linolensyra (ALA) kan minska risken för förmaksflimmer med 11 procent när man konsumerar cirka 2,5 gram per dag. Dock finns en hake: den positiva effekten observerades främst hos dem som inte äter mycket fisk. Människor som redan har högre nivåer av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, ofta genom att regelbundet äta fisk, såg ingen signifikant minskning av risken.

Tre frågor att överväga innan du tar fiskolja

Hur mycket fisk äter du? Om du äter fisk två till tre gånger i veckan behöver du sannolikt inte tillskott av fiskolja för hjärtats skull. Om du däremot siktar på andra hälsofördelar, som förbättrad hjärnhälsa, kan en större mängd vara fördelaktig. Enligt en meta-analys, även denna nämnd i nyhetsbrevet, kan konsumtion av cirka ett halvt kilo fet fisk i veckan minska risken för demens med 24 procent.

Har du hög risk för hjärtsjukdomar? För personer med hög risk för hjärtsjukdomar kan tillskott av fiskolja öka risken för förmaksflimmer. Därför är det avgörande att konsultera en läkare innan du börjar med tillskott, särskilt om du har en familjehistorik av hjärtsjukdom.

Använder du säker fiskolja? Kvaliteten på fiskolja varierar kraftigt. Forskning har visat att många tillskott på marknaden inte innehåller den mängd EPA och DHA som anges på etiketten. Arnold rekommenderar därför att välja produkter som är certifierade av exempelvis NSF Certified For Sport eller Informed Sport för att säkerställa att du får ett rent och effektivt tillskott.

Träning och graviditet: är det säkert?

Arnold går också in på ämnet träning under graviditet. Graviditet innebär inte att du måste undvika krävande träningspass. Forskning visar att intensiv styrketräning kan vara fördelaktig både för den gravida kvinnan och fostret. I en studie där gravida kvinnor följde ett tungt styrketräningsprogram såg forskarna flera positiva hälsoeffekter: minskad risk för postpartumdepression, lägre förekomst av havandeskapsförgiftning och bättre återhämtning efter förlossningen. Resultaten indikerar att kvinnor som tränar tungt under graviditeten har upp till 50 procent lägre risk för komplikationer vid förlossningen.

Mer muskler med färre kalorier?

För att maximera muskeltillväxt krävs vanligtvis ett kaloriöverskott. Men ny forskning antyder att det kan finnas sätt att stimulera muskeltillväxt även vid ett kaloriunderskott. Genom att kombinera protein med essentiella aminosyror (EAA) i en post-träningsdryck ökade proteinsyntesen med 30 procent, vilket är gynnsamt för muskeltillväxt. Även om mer forskning krävs, kan tillskott av EAA vara ett intressant alternativ för den som vill bygga muskler utan att öka kaloriintaget.

Arnolds nyhetsbrev fortsätter att vara en initierad källa för praktiska och vetenskapligt underbyggda råd för både fysisk och mental hälsa.

Vill du ha mer av Arnolds råd och insikter?
Prenumerera på nyhetsbrevet här https://arnoldspumpclub.com

Publicerad i samarbete med halsasverige.se