Att bedriva föreningsverksamhet med fokus på att spela match bara för att det är kul eller att träna på att utveckla fundamentala färdigheter under lekfulla former skänker samma glädje till unga idrottsutövare men leder till helt olika resultat på lite längre sikt.

Låneord förekommer friskt inom idrotten. Det engelska ordet fun som används i utvecklingsprogrammet Long Therm Athlete Development LTAD syftar till ordet fundamentals och står för träning av grundläggande färdigheter som utvecklar alla barn och ungdomar i sport.

Lite förenklat blir det engelska låneordet fun synonymt med ordet kul inom barn och ungdomsidrotten för att det ska vara roligt för barn och ungdomar att hålla på med sport.

Att bara ha kul leder inte alltid till att rörligheten, styrkan, konditionen, snabbheten och spänsten utvecklas när barnen är i utvecklingsbar ålder.

Det är när låneordet fun står för att barn och ungdomar fått träna systematiskt på fundamentala idrottsliga grunder under lekfulla former i unga år enligt Long Therm Athletic Development LTAD som träningen lägger grunden för all fortsatt träning och tävling.

Den som tränat på balans och koordination som barn och fått träna rörlighet, styrka, kondition och spänst och fått lära sig att böja, sträcka, rulla och slå en kullerbytta, springa snabbt, starta, stoppa, kicka, hoppa, nicka, kasta och fånga en boll på träningen som barn har möjlighet att utvecklas vidare genom åldersanpassad träning som tonåring.

Fun som i fundamentala grunder i sport ska läras in under lekfulla former av små barn. Att lära sig idrottens ABC är kul för barnen och det är hur roligt som helst att som vuxen att få följa barnens utveckling under tiden som barn och ungdomar befinner sig i utvecklingsbar ålder.

Mindre roligt blir det när barn som inte behärskar idrottens ABC får svårt att lära sig nya och mer krävande tekniker, skadar sig eller slutar med sport för att den fysiska förmågan inte räcker till för distiktlag, idrottsgymnasier eller en plats i det egna laget som junior.

Fun som i fundamentals är något som gör alla barn som får träna på att lära sig idrottens ABC till vinnare vid varje träningstillfälle när dom lär sig att utveckla idrottsliga grunder som följer dem för resten av livet.

Det gör att det blir fun eller riktigt roligt att gå på träning för att utveckla fysisk förmåga för ett aktivt och hälsosammare liv oavsett sport och nivå.

Är det bara kul när barnen spelar match eller är glädjen som störst när barn utvecklar nya fysiska färdigheter på träningen. Hur håller ni koll på att barnen utvecklas på rätt sätt av träning i ditt lag?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se