Plyometriska hopp är en krävande träningsform för unga atleter som kräver både fullgod rörlighet, balans, koordination och en viss grundstyrka.

Lite information har presenterats över barn och ungdomars anpassning till hopp från olika höjder. För att ta reda på effekt och anpassning till olika hopphöjder fick pojkar och flickor i 9-11 års ålder som ingick i en träningsstudie utföra plyometriska studshopp från 10, 20, 30, 40 och 50 centimeter.

Att höja avståndet till marken med olika höjd på pallar, bänkar eller lådor vid plyometriska studshopp ändrar enligt studien inte effekten på hopphöjd eller kontakttid i marken vilket kan bero på att unga individer inte kan utnyttja den elastiska energin fullt ut innan puberteten.

Det betyder att barn inte har någon hjälp i sin träning av att hoppa från höjder upp till 50 cm. Barn oavsett kön och ålder som inte nått puberteten kan öva sej på att hoppa från låg höjd för att lära sig rätt teknik att behärska plyometriska studshopp.

Tillsammans med plyometriska studshopp mättes även vertikal hopphöjd med hjälp explosiva och elstiska hopp i form av Squat jump och Counter movment Jump.All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e31823c4172