Barn utvecklas olika snabbt och ska därför träna åldersanpassat. Före 10 års ålder spelar träningen nästan ingen roll för att förbättra konditionen. Lungorna utvecklas först under puberteten tillsammans med en ökning av antalet kapillärer och en aktivitetsökning av olika enzymer blir konditionsträningen mer betydelsefull i något högre ålder.

I 10 års åldern är däremot förutsättningen för att lära in komplexa rörelsemönster som allra bäst. Nästan alla tekniker som ska användas i vuxen ålder ska programeras i åldern 10-12 år.

Balansen mellan träning vila och återhämtning är viktig för unga spelare i utvecklingsbar ålder. Nervsystemet är fortfarande outvecklat och har en tendens att hämma impulserna vid för hög belastning för att skydda den unga outvecklade kroppen. Hjärnan och nervsystemet mognar först flera år senare.

Rörlighetsträning är tacksamt i tidig ålder. Bindväven är stram men lättast att mjuka upp innan puberteten. Ökningen i muskelstyrka är som störst när längdtillväxten sätter fart och mineraliseringen av skelettet sker lättast under puberteten i de tidiga tonåren.

Efter tonåren har den funktionen mer eller mindre stannat av. Belastningsträning med vikter och stötbelastning vid kontakt mot underlaget som vid hoppträning triggar produktionen av benmassan.

Barn och ungdomar i utvecklingsbar ålder ska inte träna som vuxna individer utan tränas efter en genomtänkt och långsiktig plan som följer barn och ungdomars naturliga utveckling under uppväxten

Läs mer om Long Therm Athletic Development LTAD

Träna på attt träna innan det är dags att träna på att vinna
https://sportidrott.se/articles/view/trana-pa-att-trana-innan-det-ar-dags-att-trana-pa-att-vinna
Innebandyförbundet utvecklar unga spelares fysiska förmåga
https://sportidrott.se/articles/view/innebandyforbundet-utvecklar-unga-spelares-fysiska-formaga
Träna på att träna istället för att träna på att vinna som ung
https://sportidrott.se/articles/view/trana-pa-att-trana-istallet-for-att-vinna-som-ung

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se