Att "ta i och ta ut sej" maximalt är två träningsformer som leder till olika träningsresultat. Den som tar i på träningen för att lyfta tungt, springa fort eller hoppa långt övar upp förmågan att bli starkare, snabbare och mer explosiv i sin sport.

Den som tar ut sig blir uthållig och trött av träning och behöver vila lång tid efter ett träningspass.

Barn och ungdomar återhämtar sig långsammare än vuxna och det kan ta upp till 3-4 dygn att återhämta sig efter att man har tagit ut sig helt på träningen.

Den som istället lär sig att ta i utan att ta ut sig för mycket kan upprepa träningen efter bara 1-2 dagars vila.

Att ta i maximalt under några sekunder med några minuters vila mellan varje försök räknas som högintensiv träning och förbättrar förutom styrkan och snabbheten även uthålligheten hos unga spelare.

Den som bara tar ut sig maximalt på träningen övar i bästa fall upp sin uthållighet utan att det leder till att man blir starkare eller snabbare av sommarens träning.

Att lära sig att ta i eller att ta ut sig på träning är att förstå skillnaden på att vara starkare, snabbare och mer explosiv till nästa säsong.

Tränare lockas ofta i ren okunskap av att göra träningen för hård för att spelarna och deras föräldrar ska tro att man tränar på riktigt.

Man måste vara både kunnig och tuff som tränare och låta unga individer som växer vila sig pigga igen innan nästa övning. Det kan krävas flera minuters vila mellan varje nytt moment för att träningen ska leda till att spelarna blir pigga, starka och snabba istället trötta och slutkörda.

Att bara ta ut sig träning efter träning kan leda till att spelarna tycker att dom tränar bra men får svårt att återhämta sig fullt ut mellan träningspassen.

Då leder inte träningen till några bättre resultat trots att man "tränat hårdare än någonsin" under sommarlovet.

Tar du i eller tar du bara ut dej när du sommartränar med laget?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se