Cooper test är nästan lika bra som maxtester i labbet

3/8, 2016 kl. 11:33

Cooper test har nästan ett perfekt idrottsvetenskapligt förhållande till labtester för kondtion när man jämför testresultaten med löpband och mask i labbet med att springa 3 km på tid.

  • Niclas Carlson Gävle
  • www.niclascarlson.se
  • www.niclascarlson.se
  • webcoach

Cooper test är kanske ett av de viktigaste testerna för ungdomars fortsatta hälsa där ett bra konditionsvärde från tonåren följer spelaren för resten av livet.

Testet som finns med i kravprofilen för i stort sett alla Sveriges bollsportförbund används för att beräkna spelarnas konditionsvärde med en hög precision som är mer exakta än de cykeltester som används av många elitföreningar och idrottslab för att beräkna Vo2 max.

-Konditionen utvecklas sparsamt innan puberteten och ska utvecklas först när spelarna är i 13-16 års ålder. Därefter är det mycket svårare att skaffa sig bra kondition för utveckling av både hälsa och sport i vuxen ålder.

För att mäta konditionen används löpband, mask och en så kallad Douglassäck i ett fyslabb. Konditions-värdet kan också beräknas med hjälp av ett Cooper test där spelare i 13-16 års ålder springer så långt dom kan på 12 minuter eller 3 km på bästa möjliga tid på löparbana.

Cooper test har nästan ett perfekt idrottsvetenskapligt förhållande till labtester för kondtion när man jämför testresultaten med löpband och mask i labbet med att springa 3 km på tid.

Det är därför ett enkelt och tillförlitligt test som visar att konditionen förbättras med hjälp av anpassad träning under de tidiga tonåren.

Cooper test är inte idrottsspecifikt för lagbollsport men visar på ett träffsäkert sätt att ungdomar utvecklar sin kondition under puberteten när det är som lättast att skaffa sig bra kondition för resten av livet.

Tränare som missar att utveckla konditionen när spelarna är i utvecklingsbar ålder försvårar för de spelare som vill utvecklas för spel på junior och senior nivå där bra kondition är ett måste för att tåla tuffare träning.

Ett bra konditionsvärde är kanske det viktigaste värdet för ungdomars fortsatta hälsa och utveckling i sport. Konditionsvärdet avgör hur mycket träning spelaren tål och hur snabbt man återhämtar sig mellan varje ny träning och match.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi:10.1001/jama.1968.03140030033008

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng