Även om dessa i första hand riktar sig till entusiaster inom olika områden kan många av tipsen appliceras på en mängd olika typer av aktiviteter. Av en artikel med rubriken “10 tips till dig som precis börjat träna” framgår exempelvis att våga vara nybörjare som första tips. Med detta menas att man helst ska undvika att försöka dölja sin status som rookie genom att göra komplexa drag utan att egentligen veta vad man sysslar med och därmed kanske riskera att göra misstag i längden. Ett bättre sätt att gå till väga är att investera i att lära sig strategierna från grunden och våga be om hjälp av andra som kan. I artikeln pekar man vidare på vikten av att ta småsteg i stället för jättekliv när man är ny inom strategiska spel. Dessa tips kan som sagt appliceras på mer än bara schack, och i den här artikeln tänkte vi fylla på med mer tips.

Sätt upp ett slutmål och en rimlig tidslinje

För er som precis har börjat utforska strategiska spel kan en seger i en utmanande turnering i framtiden verka avlägsen och till och med osannolik. Ett tips för att behålla motivationen är att sätta ett slutmål tidigt på din resa, samt en rimlig tidsplan för att nå det målet. Målet kan vara mer relaterat till spelet, det vill säga att vinna en turnering, men mer teoretiska mål är också möjliga, till exempel att lära sig alla grundläggande termer i spelet. Spelar man exempelvis shack så finns det många termer att hålla koll på innan man faktiskt går med och ansluter sig till en riktig turnering. På samma sätt är det lika viktigt att lära sig basala termer i andra strategiska spel som роker, ett populärt spel som faktiskt kräver mer mental förmåga eftersom det involverar pengar. Ett felaktigt beslut kan kosta pengar, och därför är det betydelsefullt att på förhand förstå regler, terminologi och annat som väger in för att lyckas. I det här exemplet är det viktigt att känna till роkertermer om man spelar just det här spelet, alternativt läsa böcker som handlar om strategiskt tänkande. Mycket tips finns på onlineplattformer som роkerStars. Oavsett vad ditt mål handlar om kan det vara bra att känna till att det finns en rad onlineplattformar med mängder av värdefulla gratisresurser i form av strategiska artiklar och interaktiva verktyg.

Observera proffsen

Learning by doing är ett begrepp inom pedagogiken som avser synsättet att lärande kan fördjupas genom omfattande inslag av färdighetsträning och praktiska uppgifter. För att bli duktig på strategiska spel som nybörjare krävs, i ljuset av ovanstående teori, därmed omfattande spelande. En minst lika viktig del av lärandet är dock att observera andra för att se vad proffsen gör och vad de undviker. På plattformar som Twitch delar experter regelbundet med sig av sina bästa speltips och på Youtube kan du syna proffsen och hur de går tillväga i olika utmanande situationer. På exempelvis Twitch, som kanske är större än YouTube, är det möjligt att titta på роkerproffs och hur professionella spelare spelar, vilka tricks och strategier de använder vid роkerbordet. Dessa lärdomar kan vara ovärderliga för din framtid inom strategiska spel.

Hedra historien och lär dig grunderna

De flesta av oss har i vart fall ett hum om vad strategiskt tänkande går ut på eftersom det är en av de mest symboliska och klassiska koncepten, och dessutom en aktivitet som ofta skildras i populärkulturen i romaner och storslagna Hollywoodfilmer. Skillnaden mellan lekmännen och proffsen är dock att de senare investerat väsentlig tid i att hedra historien och lära sig grunderna. Detta kan du som nybörjare göra genom att förkovra dig i böcker och populärkultur i form av dokumentärer och poddar med tema där du vidgar kunskaperna om konceptet som sägs ha funnits i flera hundra år. Även om strategiskt tänkande gått igenom betydande förändringar genom årens lopp finns mycket kuriosa och viktig information att ta in. Vi rekommenderar dig att suga åt sig all kunskap du kan för att bli mer varm i kläderna och trygg i världen av strategiska spel.