I september, förra året, var stämningen fantastisk på Gavlehov. Med deltagande från Sveriges olika hörn gjorde flertalet lag upp om titeln som Pregames bästa lag år 2020. Det längsta strået, efter ett gäng med spännande och jämna matcher, drog till slut IFAH från Stockholm. Två dagar fyllda med glädje och entusiasm gick fort och alla inblandade lämnade Gävle med förhoppningsvis goda minne. Dessvärre tog pandemin sina klor om samhället återigen kort därefter och möjligheten till att spela elinnebandy försvann då restriktioner sade att ingen idrott kunde utövas. Behövligt sett till omvärldens omständigheter, men självfallet också väldigt tråkigt.

- För många elinnebandyspelare blev turneringen den enda sammankomsten under hela året, dels väldigt tråkigt ur ett atletiskt perspektiv men framförallt tråkigt för sammanhållning och lusten att idrotta, säger Elin Lund Jonsson på Gävleborgs Parasportförbund.

Det har dock kommit bättre tider. Nu är vi här i september månad igen, återigen och efter ett tufft år men turneringen andas ändå positivism. Pregames går återigen av stapeln och lag från olika delar av landet kommer till Gävle för att göra helgens turnering till en fest att minnas.

Pregames har har representanter från Visby, Umeå, Norrköping och Gävle där totalt fem lag gör upp i ett gruppspel under måndagen för att därefter avsluta med placeringsmatcher utifrån lördagens resultat på söndagen.

Alla matcher spelas i Alfahallen, Gavlehov. Där alltså en final kommer att runda av helgen. En final som under förgående säsong både blev någonting extra sett till arrangemang, men också blev väldigt underhållande och spännande på planen. Just spänning är också någonting vi kan utlova, då dessa matcher mellan dessa duktiga utövare allt som oftast blir riktiga nagelbitare.

- Konceptet har blivit mycket bra, förutom den här härliga mötesplatsen för tillgänglighetsfrågor så kommer det bli en riktig innebandyfest. Vi har haft god dialog med lagen och känns väl förberedda, säger Christer Ringh som är en av turneringens initiativtagare.

På grund av pandemin så har storslagna planer för tillfället stått i stå. Tanken redan från början var att arrangera ett världsunikt mästerskap med internationellt deltagande, men där just pandemin har vållat att det arrangemanget har fått skjutits fram i tiden. Det kommer arrangeras i september 2022 istället för i år. Från början var ju tanken redan 2020 men vi vet ju alla vad som har varit bakom oss.

Men nu, med ljuset i tunneln, så har vi stora förhoppningar om att vi till slut kan få möjligheten att få se världsligt deltagande inom en snar framtid på Gavlehov.

- Det finns ett stort intresse från Norge, Danmark, Tyskland och till och med Kanada. En samling av deltagarländer, som tillsammans med Sverige såklart, då alltså skulle skapa någonting som aldrig tidigare har funnits i elinnebandyns sammanhang, säger Ringh.

Turneringen i helgen skall vara en försmak till vad vi framöver ska vi få vara med om.

- Men med det sagt så kan vi garantera att även helgens turnering blir någonting extra. Parasportare har varit tufft drabbade under pandemin och möjlighet till idrottande har varit låg, vilket gör att ett längtande till denna typ av tävling och resa är stort. Det här behöver vi, avslutar Elin Lund Jonsson.

Läs mer och följ matcherna: http://wcvh.se