Elitförberedande träning för bättre hälsa och sport

5/8, 2017 kl. 07:51

Att träna elitförberedande är något alla barn och ungdomar borde göra under hela uppväxten. Det innebär att träningen anpassas så att alla unga idrottsutövare som vill ska ges en möjlighet att prova lyckan på en högre nivå som elitaktiv senare i livet.

Elitförberedande träning behöver inte leda till elit men lägger god fysisk grund för barns hälsa och fortsatta idrottsutövande på valfri nivå. Att vara rörlig, uthållig och stark förebygger skador i tidiga år och ger möjlighet att utveckla god teknik i många olika sporter.

Möjligheten till elit är något som Riksidrottsförbundets RF lyfter fram i idrottens idé och verksamhetsprogram "Idrotten vill" som vill att idrott för barn ska ledas av ledare med grundläggande kunskap om barns fysiska, psykiska och sociala utveckling och att alla som har talang och ambition att göra en seriös elitsatsning ska ges möjlighet att göra detta under trygga former.

Ungdomar som vill satsa på elitinriktad tävlingsidrott ska få möjlighet att skaffa sig kunskaper om de faktorer som påverkar deras prestation.

För att göra det möjligt är det bäst om alla unga idrottare får samma typ av grundläggande kunskaper och ges möjlighet att träna under ordnade former för en tränare som följer Riksidrottsförbundets rekommendationer för träning av barn och ungdomar.

All träning ska vila på idrottsvetenskaplig grund och tävlingsverksamheten ska utformas så att den stimulerar till kvalitativ och långsiktig idrottslig utveckling som motverkar utslagning av barn genom att de som leder ungdomsidrotten i föreningar och förbund ska få möjlighet att fördjupa sina kunskaper i träningslära för barn som befinner sig före, under och efter puberteten.

Idrottsrörelsen kan i samverkan med skolan bidra till en ökad fysisk aktivitet under barn och ungdomsåren som räcker till den dagen det är dags för den som vill att utöva sport på elitnivå. Det handlar om att göra rätt från början om det ska bli bra till slut.

En god start i livet kan alla barn som går i skolan få om man gemensamt inriktar skolundervisningen och föreningsverksamheten på att utveckla barn och ungdomars fysiska grundegenskaper för rörlighet, snabbhet, styrka, kondition och spänst.

Läs Idrottsrörelsens Idéprogram Idrotten vill:
http://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/barn-och-ungdom/idrottenvill_2009_webbversionny_lc3a5g5b15d.pdf

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng