Enbart snabba fötter gör inte spelarna snabbare

25/1, 2018 kl. 08:00

Det är bättre att lägga tiden som många lag lägger på att utveckla "snabba fötter" med en löpstege på att förbättra maxstyrkan och den relativa styrkan och kombinera styrketräning och olympiska lyft med löpskolning och kort sprint för att utveckla snabbheten i laget.

En speed ladder eller löpstege används av många lag och tränare för att göra spelarna snabbare på planen. Enbart snabba fötter i olika kombinationer kommer inte att leda till någon ökad sprintsnabbhet. Det krävs mer än en löpstege och snabba fötter för att röra sig snabbt på en fotbollsplan.

Sprintsnabbhet handlar om att utveckla mycket kraft mot underlaget. Att trippa lätt på tå i olika övningar på
löpstegen utvecklar inte den kraft som är nödvändig för att en spelare ska kunna springa riktigt fort.

Snabbhet handlar om att kunna röra sig med snabba långa steg och effektiv armpendling. Träning med en löpstege bygger på små korta steg där spelarna bara rör underarmen i armbågsleden i stegövningar när snabba fötter tränas.

Det är bättre att lägga tiden som många lag lägger på att utveckla "snabba fötter" med en löpstege på att förbättra maxstyrkan och den relativa styrkan och kombinera styrketräning och olympiska lyft med löpskolning och kort sprint för att utveckla snabbheten i laget.

-Den som blir mycket starkare blir lite snabbare på korta distanser som 5-15 meter.

Sprintträning med löpskolningen utvecklar både steglängd och stegfrekvens i syfte att göra varje spelare snabbare på planen. För mycket träning med löpstegen som träningsredskap utvecklar inte steglängden. Med korta steg och för lite kraft mot underlaget skapas ingen sprintsnabbhet även och fötter och händer rör sig riktigt snabbt.

Sprintträning, löpskolning och tunga lyft är vad lite äldre spelare behöver för att bli snabbare i sin sport. Löpsstegen kan användas när spelarna är små för att utveckla frekvenssnabbhet där snabba fötter ingår som en del i träningen.

Löpstegen kan också användas som uppvärmning av spelare i alla åldrar innan löpskolning, kort sprint, hoppträning och bollsport för att ge alla spelare i laget en chans att bli snabbare genom anpassad träning.


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng