FIFA 11+ reducerar antalet idrottsskador med 50%

25/6, 2017 kl. 18:21

När akuta skador och överbelastningsskador som uppstått på träning och match räknades ihop efter säsongen var lag som tränat systematiskt med hjälp av FIFA 11+ 20 minuter vid 2-3 tillfällen i vecka bara hälften så skadedrabbade i jämförelse med fotbollslag som fortsatt att träna och spela fotboll som man alltid har gjort.

  • Niclas Carlson Webcoach
  • Niclas Carlson Webcoach
  • Niclas Carlson Webcoach
  • Niclas Carlson Webcoach

Med hjälp av 15 övningar som ingår i FIFA 11+ har en grupp forskare från Norge visat att hälften av skadorna kan förebyggas hos flick- och damfotbollsspelare som använder övningarna som uppvärmning 2-3 gånger i veckan.

Träningsprogrammet 11+ har utvecklats av Oslo Sports Trauma Research Center i samarbete världsorganisationen FIFA och bygger på 15 övningar för stabilitet, koordination, styrka och balans och tar 20 minuter att genomföra.

http://www.klokeavskade.no/upload/Publication/Soligard_BMJ_2008_Comprehensive%20warm-up%20programme%20to%20prevent%20injuries%20in%20young%20female%20footballers.pdf

Totalt 2500 Norska flickfotbollsspelare från 125 lag i åldersgruppen 14-16 år deltog i studien som sträckte sig över en hel fotbollssäsong.

Studien arrangerades så att hälften av lagen värmde upp under 20 minuter med FIFA 11+. Övriga lag använde sig av sina vanliga uppvärmningsrutiner innan de tränade och spelade match.

När akuta skador och överbelastningsskador
som uppstått på träning och match räknades ihop efter säsongen var la som tränat systematiskt med hjälp av FIFA 11+ 20 minuter vid 2-3 tillfällen i vecka bara hälften så skadedrabbade i jämförelse med fotbollslag som fortsatt att träna och spela fotboll som man alltid har gjort.

Forskargruppen berättar med studien att FIFA 11+ med framgång kan användas av fotbollslag i åldern 14-16 år och att övningarna kan användas i andra sporter och från 10-12 års ålder för att förebygga skador som annars drabbar fotleder, knän, ljumskar och baksidan av låret.

Att träna systematiskt på vetenskaplig grund under 20 minuter 2-3 gånger i veckan är rätt medicin för att förebygga skador inom alla lagbollsporter oavsett nivå.

Hur gör ni i ditt lag. Kör ni Norska FIFA 11+ eller Svenska Knäkontroll som också förebygger skador på vetenskaplig grund med hjälp av enkla övningar för stabilitet, koordination, styrka och balans innan träning och match.

Läs mer om Knäkontroll
http://www.sportidrott.se/articles/view/tranare-later-unga-spelare-valja-bort-knakontroll

British Medical Journal

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://www.klokeavskade.no/en/News-archive/News-archive-2008/New-warm-up-program-for-football-players-can-reduce-injury-risk-by-50-/

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng