Förslag att bolagisera Gefle IF Fotboll för att stärka verksamheten
27/8, 2018 kl. 14:26När Gefle IF Fotboll nedflyttades till Superettan tappade föreningen många sköna miljoner i elitstöd från Svenska Fotbollsförbundet. Konkurrensen är hård även i Superettan, vilket GIF har fått erfara. I skrivande stund ligger laget på nedflyttningsplats, men det finns fortfarande möjligheter att laget ska klara sig kvar. Förslaget att bolagisera herrlagets verksamhet är till för att stärka verksamheten på längre sikt samtidigt som ungdomsfotboll, fotbollsakademin och damlaget blir kvar i föreningen.
Huvudanledningarna till en bolagisering:
• att skydda breddverksamheten, dvs damlaget, fotbollsakademi samt barn- och ungdomsverksamheten
• att få in kapital för att säkra elitlicensen för herrlaget samt att kunna göra en långsiktig satsning på elitfotbollen för både herrar och damer
Under arbetet med förslaget har ledningen studerat hur andra lag har genomfört bolagisering. Det har utfallit väldigt bra och exempelvis Tingsryds hockeylag sålde dubbelt så många aktier som man planerat, cirka 7 miljoner. Inte illa på en ort med drygt 3 000 invånare!
Klubben räknar också med att kunna effektivisera den ekonomiska delen. Till exempel kan ett aktiebolag få tillbaka erlagd moms och det handlar om stora summor. Nackdelen, även om den inte är så betydande, är att entrébiljetterna beläggs med moms. För en biljett som idag kostar 200 kr måste föreningen betala in 12 kronor i moms. Antingen höjs priset eller också betalar GIF ändå.
Viktigt i sammanhanget är att verksamheten fortsätter att styras av föreningsmedlemmarna eftersom föreningen ska ha minst 51 procent av röstetalet i bolaget. Målsättningen är i första läget att föreningen behåller 65 procent.
Inför matchen mot Brage den 20 augusti fanns klubbordförande Malin Rogström och klubbdirektör David Norell-Hussein på ”Hamburgertorget” mellan Gavlevallen och Gavlehallen för att svara på frågor.
Varför ska man investera i AB Gefle IF Fotboll?
– Man ska investera med hjärtat och vi hoppas att Gävleborna ställer upp, sa David Norell-Hussein, klubbdirektör. Vi har sonderat med större sponsorer och andra som vi tror kan vara med och de var väldigt positiva till förslaget.
Vad händer om förslaget röstas ner?
– Det får vi ta då för vi vill undvika spekulationer, sa David.
Varför har man inte bildat aktiebolag tidigare?
– Svårt för mig att svara på som inte varit med tidigare, men om jag förstår det rätt har detta varit uppe till diskussion tidigare men man kom aldrig till skott, sa David.
Hur gör man för att köpa aktier?
– Vi ska ta fram en teckningsblankett för ansökan om att få köpa aktierna, sa David. Sen prövas varje ansökan och om den är okej så godkänner vi köpet.
Kan verkligen föreningen behålla kontrollen över klubben om någon storspekulant dyker upp?
– Alla ansökningar om köp kommer att granskas och godkännas, sa David. Vi behöver bara lägga in en klausul om ”Samtyckesförbehåll” i stadgarna så klarar vi det.
Vad händer när damlaget når elitnivå?
– Då är det möjligt att vi flyttar över damlaget till aktiebolaget, sa David.
Vad händer om inte tillräckligt många aktier tecknas?
– Vi har en gräns på 7 till 8 miljoner så om det blir mindre än det så blir det nog inget aktiebolag, sa David.
GIFs supporterklubb Carrickläktaren: Vi uppmanar våra och Gefle IF Fotbolls medlemmar att rösta för förslaget på det extra årsmötet.
Det är bara att hålla tummarna att medlemmarna är förnuftiga och säger ja till förslaget att bolagisera. Sen är det upp till oss Gävlebor öppna plånboken. Aktierna kostar ingen förmögenhet, nämligen 1 882 kronor!
Text & foto: Torbjörn Edlund
Gefle IF Fotbolls fanklubb Carrickläktaren har engagerat sig även när det gäller förslaget att bolagisera herrlaget. Så här skriver de på sin hemsida:
Angående förslaget om bolagisering av elitverksamheten
Gefle IF Fotboll har kallat till ett extra årsmöte för votering om styrelsens förslag att bolagisera elitverksamheten. Bolagiseringen ses som en del i en större satsning för att rädda klubbens ekonomi.
Strategin som den presenterades på presskonferensen innebär att supportrar kan köpa aktier i klubben och på så vis bidra ekonomiskt. Givet den djupa ekonomiska kris som vi befinner oss i ställer sig Carrickläktaren bakom förslaget.
Vi informerades aldrig om planerna på swishkampanjen förra året. Den här gången nåddes vi i mycket god tid av information från klubbdirektören David Norell-Hussein. På ett möte har vi fört fram våra synpunkter och eventuella risker som vi kan se med en bolagisering. Här delar klubbledningen helt vår syn, strategin är mycket väl planerad och genomtänkt och betydligt mer långsiktig än förra årets swishkampanj.
Bolagisering kan låta skrämmande. Den moderna fotbollen är ett verkligt hot och de huvudsakliga farhågor och funderingar som vi tog upp under mötet med GIF hade också att göra med detta. Kommer en enskild aktieägare att kunna köpa till sig en maktposition inom föreningen? Kan någon av de delar som utgör vår identitet – namn, emblem, tröjfärger med mera – vara i fara?
Det är alltid bra att vara på sin vakt, men svaret i det här fallet är att det inte finns några skäl till oro. Aktieinnehavet regleras men det är förstås möjligt att köpa flera aktier. Genom 51-procentsregeln är klubben dock fortsatt medlemsstyrd, det är en självklarhet, och en enskild aktieägare har ingen som helst möjlighet att ta kontroll över klubben.
Bolagisering är heller inget nytt inom svensk fotboll. Många klubbar i Sverige är redan bolagiserade, däribland de tre stora Stockholmsklubbarna. Gefle IF är och förblir Gefle IF och föreningen styrs som sagt fortfarande av sina medlemmar.
En annan fråga gäller hur de pengar som kommer in ska användas. Det finns ett klart samband mellan den sportsliga krisen för herrarnas A-lag och den ekonomiska krisen. Därför anser vi att det är viktigt att supportrarnas pengar investeras i att stärka elitverksamheten, vilket också är huvudsyftet med bolagiseringen. Sportslig framgång för herrarnas A-lag har positiva effekter på vår ekonomi och gynnar i sin tur både elit- och breddverksamhet.
Swishkampanjen räddade årets elitlicens, men hade inte mer långsiktighet än så. Bolagiseringen syftar till att stärka elitverksamheten med målet att vara tillbaka i Allsvenskan inom fem år. Då har ett nytt tv-avtal trätt i kraft som ger klart förbättrade ekonomiska förutsättningar för de högst placerade klubbarna.
Sammanfattningsvis har vi och klubben en samsyn kring hur bolagiseringen bör fungera och att Gefle IF:s kärnvärden ska skyddas. Vi har ingen anledning att tro att denna samsyn inte håller i sig, men skulle så vara fallet agerar vi givetvis direkt.
Klubbens identitet, själ och demokratiska beslutsfattande ska vara intakt. Här delar vi och klubbledningen uppfattning och det gör det enkelt för oss att stödja styrelsens förslag.
Vi uppmanar därför våra och Gefle IF Fotbolls medlemmar att rösta för förslaget på det extra årsmötet. Mötet är i pressrummet på Gavlevallen torsdagen den 30 augusti kl. 17.30. Vi ses där!
Carrickläktarens styrelse
Denna artikel är publicerad på All Sport och Idrott via SvenskPress.se.
Se villkor här »