TV-sändningar och streaming för fotbolls-EM

Fotbolls-EM 2024 inleds den 14:e juni, där värdlandet Tyskland möter Skottland med avspark 21:00. Fram till finalmatchen den 14:e juli kommer matchernas sändningsrättigheter i Sverige delas mellan SVT och TV4, med möjlighet till streaming på bland annat TV4 Play+ och SVT Play. Genom att prenumerera på en streamingtjänst kan man se matcherna var man än befinner sig, antingen på datorn, mobilen eller surfplattan, och även en möjlighet att se repriser av de olika matcherna. 

För att enklast hålla koll på fotbolls-EM finns det även möjlighet att ladda ner Fotboll.com-appen. Där kan fans kan hålla sig uppdaterade med aktuellt spelschema, spelarstatistik, lagstatistik och mycket mer. Genom att slå på notiser från appen kan fans även få notiser om allt från matchstart och mål till förlängningar och straffar - på så sätt kan fans vara säkra på att de inte missar några viktiga nyheter om EM 2024, även om de inte skulle ha möjlighet att se matcherna i direktsändning.

Spelschema: Grupper och gruppspel

För första gången sedan år 1996 är Sverige inte med i EM, men 24 andra nationer lyckades kvala in till sommarens UEFA fotbolls-EM. Gruppspelet kommer att pågå i tolv dagar innan det är dags för slutspelet, där alla ettor och tvåor samt de fyra bästa treorna från varje grupp går vidare till åttondelsfinal. Grupperna lottades ut redan i slutet av förra året, där man bland annat kunde slå fast att grupp A inkluderar värdnationen Tyskland, tillsammans med Skottland, Schweiz och Ungern.

Det kan även konstateras att den regerande mästaren Italien lottades in i grupp B, som även kallas för "dödens grupp", med flera starka nationer. Där kommer de att möta Spanien, Kroatien och Albanien. Från denna grupp är det Spanien och Kroatien som spelar den första matchen den 15:e juni, följt av Italien och Albanien senare samma dag. De sista playoff-matcherna för nationer som får spela i EM kommer att spelas i mars, och det står bland annat mellan nationer som Polen, Island och Kazakstan.

Favoriterna att vinna fotbolls-EM 2024

Finalen i fotbolls-EM kommer att spelas den 14:e juli på Olympiastadion i Berlin - en arena med en publikkapacitet på över 70,000 åskådare. Med Tyskland som värdnation är det en given favorit att vinna, kanske även eftersom det är den nation som vunnit flest EM-medaljer - tre guld och tre silver. Italien som är regerande mästare är dock ingen favorit att vinna även detta EM. Faktum är att Spanien står som ensam nation att ha lyckats vinna fotbolls EM två år i rad - år 2008 och år 2012.

Förutom Tyskland är det England som hittills står som stor favorit, tillsammans med andra starka nationer som Spanien, Frankrike och Portugal - alla med höga förväntningar inför detta EM. Albanien har blivit en uppstickare i Europa under de senaste åren - dock är de med i "dödens grupp" och står inför tuffa nationer att möta. Något som dock är säkert, är att det kommer att bli en tuff kamp om titeln detta EM, med många starka nationer och spelare som har presterat på topp.

Historia och statistik för fotbolls-EM

Fotbolls-EM har en lång historia och har genom åren gett fans många minnesvärda ögonblick. Turneringen har spelats sedan 1960 och har utvecklats till att bli en av de största fotbollsturneringarna i världen. Sedan dess har många legendariska matcher och spelare skapat minnen för fotbollsfans runt om i världen. Tyskland och Spanien är de mest framgångsrika lagen i turneringens historia - nationer som bland annat är favorittippade även inför EM 2024.

Genom att ladda ner Fotboll.com-appen kan fans på ett enkelt sätt hålla sig uppdaterade med de senaste inför fotbolls-EM 2024 och se till att de inte missar några viktiga nyheter - spännande matcher och dramatik är det enda som står säkert.