Unga spelare som tränat åldersanpassat i 7-12 års ålder ska redan vara koordinerade, snabba och tekniska innan puberteten. Konditionen är lättast att träna upp i de tidiga tonåren och ska utvecklas när spelarna är i fullt utvecklingsbar ålder.

Många unga spelare börjar med sport i samband med skolstarten och slutar att sporta när grundskolan är över. Under den aktiva tiden ska träningen åldersanpassas så att de spelare som tränat under skoltiden och väljer att fortsätta med sport i tonåren är tränade för uppgiften.

I 14-16 års ålder ska konditionen testas och tränas. De flesta sporter ställer höga krav på att konditionen är bra för att spelarna ska orka träna och kunna återhämta sig från träning på en lite högre nivå.

Redan efter 16 år ålder är konditionen svårare att förbättra med träning. Konditionsvärdet kan testas och beräknas med ett Beep test eller ett Cooper test.

Styrketräning ger stor effekt i 13-16 års ålder då både styrkan och muskelvolymen är lättast att träna upp. Snabbhet som inte tränats när barnen är 10-12 år är svårare att träna i 15-16 års ålder och den explosiva förmågan tränas bäst i de tidiga tonåren.

Med styrketräning och rörlighetsträning går det i 15-16 års ålder att kompensera för snabbhetsträning och explosiv träning som aldrig tränades före puberteten när större och starkare muskler förbättrar snabbheten och gör spelarna mer explosiva av anpassad styrketräning.

Spelare i 17-18 års ålder tål en större träningsmängd med det är svårare att förbättra resultaten för kondition och snabbhet medans maxstyrkan fortfarande är lätt att förbättra med styrketräning.

Maximal styrka går sedan att omsätta till explosiv hoppstyrka som förbättrar prestationsförmågan i sporter som ställer krav på start, stopp, hopp, sprint och snabba riktningsförändringar.

Koordination och nya tekniker som ska utföras i matchtempo är mycket svårt att ta till sig i de övre tonåren. Det gäller därför att träna på sådant som går att förbättra med åldersanpassad träning.

När spelarna når 19-20 års ålder krävs det mycket mer träning för att förbättra träningsresultaten för kondition, snabbhet och explosiv styrka. Maxstyrkan går fortfarande att förbättra. Den som blir mycket starkare blir lite snabbare och mer explosiv på planen.

Oturligt nog är det först i slutet av tonåren som spelare i de flesta sporter träffar en duktig fystränare för första gången. Nästan alla fysiska färdigheter som efterfrågas för spel på junior och senior nivå utvecklas under hela tonårsperioden.

När rörligheten har försämrats och utvecklingsfönstren för koordination, snabbhet och spänst har stängt är det svårt även för den bästa tränaren att utveckla nya träningsresultat för att förbättra den fysiska förmågan hos talangfulla spelare som inte tränat åldersanpassat under uppväxten.

Tränar ni på rätt saker före, under och efter puberteten?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se