Entré Gavlehovshallen. Bild Johan Skoog Arktekter

Gavlehovshallen – ett lyft för idrotten i Gävle

5/3, 2017 kl. 23:59

Det fanns en tid när Gefle IFs löpare var bäst på medeldistans i både Sverige och världen, Gunder Hägg slog världsrekord och Henry Eriksson vann 1.500 m på OS 1948. Friidrottarna har haft bra förutsättningar utomhus på Gunder Hägg-stadion, men inte så bra inomhus. Nu kan alla som sysslar med inomhussporter vädra morgonluft - friidrott, innebandy, handboll, sportdans, gymnastik, futsal, basket mm. I april är nämligen den fina Gavlehovsvallen nämligen klar att tas i bruk!

 • Entrén vid Gavlehovsvägen
 • Gavlehovshallen från sydost. Bild Johan Skoog Arktekter
 • Huvudentrén till stora sporthallen
 • Entré till friidrottshallen
 • Karl-Gösta Karlström och Tommy Richardt tittar på prover på gummimassan för löparbanorna
 • Trappan från entréhallen upp till plan 2
 • Stora sporthallen
 • Sittplatser som alla har väldigt bra sikt
 • Läktare på västra kortsidan i stora sporthallen med nedre delen utdragbar
 • Rejält med ventilation och i mitten pressläktaren
 • Utsikt från pressläktaren i stora sporthallen
 • I stora sporthallen utdragbar läktare som ger plats för scenbygge i indraget läge
 • Lilla sporthallen, notera räcket av glas som ger bra sikt om man sitter i rullstol
 • Trampolinhallen
 • Friidrottshallen med rundbanan t v och bana för uppvärmning mm t h. Bild Johan Skoog Arktekter
 • Friidrottshallen
 • Plan över friidrottsarenan
 • Kulstötning
 • Plats för 110 löparbana i friidrottshallen
 • Kurvorna med dosering
 • Kafeterian på plan 2
 • Friskis & Svettis plan 1
 • Friskis och Svettis på plan 2
 • 272	Duschrum
 • Ventilationsrummet
 • Elcentralen

Gavlehov i Sätra blir ett riktigt fint idrottscentrum med många moderna arenor! Gavlehovshallen är en imponerande byggnad och den är byggd av lokala företag som Byggtec Gävleborg, Midroc (el), Inneklimat (ventilation) med flera. Arkitekt är Johan Skoog Arkitektkontor, som även ritat Gavlevallen.
Gavlefastigheter är byggherre för Gavlehovshallen och Kultur & Fritid Gävle kommun kommer att hyra och förvalta sporthallarna.
Det blir en friidrottshall och två sporthallar plus biytr.
I byggnaden närmast Gavlehovsvägen hyr Friskis & Svettis lokaler på två plan för sin verksamhet och där ska Gefle Friidrott ha sitt kansli.
Sporthallarna är dimensionerade för elitverksamhet för de flesta inomhussporterna, men för övriga är det förberett så att de relativt enkelt kan kompletteras till elitnivå.
– Det blir slutbesiktning 28-30 mars och lokalerna lämnas över i april till Kultur & Fritid, berättade Karl-Gösta Karlström, Gavlefastigheter. Gummimassan i friidrottsarenan måste ”mogna” till slutet av april innan den kan användas.
Det finns både 200 meter rundbana och en 110 m rak bana.
Enligt Johan Hansson, projektledare hos Midroc, är styrningen av byggnadens driftsystem kopplat till Gavlefastigheters centrala system och kan anpassas till olika typer av evenemang. Brandlarm, sprinklers, inbrottslarm mm svarar för besökarnas säkerhet. All takbelysning är av LED-typ och ger att behagligt ljus i hallarna.
Den officiella invigningen av Gavlehovshallen kommer att ske i höst.
Byggtec, med Tommy Rickardt som platschef, har lyckats bra med att hålla tidplanen. Den svåraste utmaningen har varit de doserade kurvorna i Friidrottshallen, men det har man klarat alldeles utmärkt enligt Karl-Gösta Karlström. Antalet byggarbetare har varierat och som mest har det varit 85 igång samtidigt.
För att ge bättre sikt för de som sitter i rullstol är alla räcken gjorda av härdat glas.
Stora sporthallen är anpassad för evenemang och den nedre delen av västra gavelläktaren kan skjutas undan för att ge plats för tillfälliga scenbyggen.
Några röster om projektet:
- Vi har fått vara delaktiga genom hela processen och är mycket nöjda med samarbetet, säger Anders Lindberg, bitr. rektor Prolympia. Vi kommer att ha våra idrottslektioner i den mindre hallen under inomhussäsongen där vi kommer att ha tillgång till allt som vi efterfrågat.
- Möjligheterna för oss att påverka bygget hade kunnat vara bättre, men vi är ändå nöjda och ser fram emot att få tillgång till lokalerna, säger Henric Anderung, Friskis & Svettis. Vi hoppas kunna öppna lokalerna i full skala 1:a maj med officiell invigning söndag 7/5.
- Hallens tillkomst är ett betydande ansiktslyft för oss, övriga föreningar och även för hela regionen, säger Anders Wetterberg, klubbchef Gefle IF. Vi får vi bättre möjligheter att rekrytera ungdomar till vår verksamhet genom de förstklassiga förutsättningarna både inom- och utomhus.
Gefle IF har redan säkrat inomhus-SM 2018 som genomförs februari månad i Gavlehovshallen.
- Vi ser fram mot att kunna spela Futsal i Gavlehovshallen, säger Anders Nordén, Gestriklands Fotbollförbund. Vi har 102 lag i seriespel november till februari och i stort behov av halltider.
Förbundet vill anordna landskamper i Futsal eftersom Gavlehovshallen är enda alternativet i distriktet.
- Vi har haft en bra dialog och stora hallen har anpassats så att vi kan genomföra tävlingar på SM-nivå inom två av våra gymnastikdiscipliner, säger Jessica Wallman, Gefle GF. Redan under Kristi himmelsfärdshelgen kommer de bästa truppgymnasterna till Gavlehovshallen för att tävla!
I Gavlehovshallen finns det totalt 11 omklädningsrum för idrotten, fem vardera för herrar och damer samt ett för HBTQ samt för domare. Personalen har egna omklädningsrum. Det finns också en komplett tvättstuga.
På plan två iordningställs ett kafé där besökarna kan fika. Utanför kaféet finns mikrovågsugnar för dem som vill värma medhavd mat. För skolungdomar finns det också ett rum för läxläsning mm. I nordöstra hörnet finns vallabod och värmestuga för skidåkare.
- Gavlehovshallen blir en viktig del av unika Gavlehov, som har stor betydelse för Gävle kommuns idrottspolitiska program ”Hållbar idrott”, säger Kajsa Ravin, chef på Kultur
& Fritid Gävle kommun.

Fakta om arenan
Byggkostnad: 200 mkr
Byggnadsyta: 18.750 kvm
Publikkapacitet: Stora Sporthallen 2.200 (vid evenemang 3.000), Lilla Sporthallen 200 åskådare, Friidrottshallen 1.000 (med extraläktare upp till 3.000)
Entréer: en huvudentré för publik och en sportentré för idrottarna
Spelytor: 2 st 20x40 m (både Sporthallarna)
Beläggning: Sporthallarna sportmatta (trägolv kan läggas ut), Friidrott gummimassa, som tillåter spikskor
Solceller: 2.000 kvm, producerar 247.000 kWh per år
Planbelysning: LED-belysning
Stomme: hallarna stål, gym & café betong
Totalentreprenör: Byggtec, Gävle
Arkitekt: Johan Skoog Arkitekter

Denna artikel är publicerad på All Sport och Idrott via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Madelene Andersson

Madelene Andersson

Gavlefastigheter

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2013-05-22

Gavlefastigheter är ett helägt kommunalt bolag som äger och förvaltar fastigheter för såväl näringsliv som kommunala verksamheter. De flesta som ... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng