Många tränare och idrottare använder spänstprogram före och under tävlingssäsongen utan att först utveckla tillräckligt mycket styrka i ben, bål och överkropp.

Att hoppa är ett sätt att belasta kroppen med mycket vikt under kort tid. För att tåla explosiva hopp är det därför viktig att vara rörlig, vältränad och stark.

I direkta jämförelser utgör nedhopp från 30 cm en belastning på mer än två gånger den egna kroppsvikten.
Ett upphopp höjer belastningen till över tre gånger kroppsvikten och ett stående längdhopp belastar kroppen med 4 gånger kroppsvikten i landningsögonblicket.

Högst belastning sker vid nedhopp från 60 cm där belastningen uppgår till nästan 5 gånger kroppsvikten. För otränade är det en alldeles för stor belastning som inte kommer att leda till någon snabbhet eller spänst.

Det är lätt att tränare använder sig av olika former av "läktarhopp" och det man kallar -mer idrottspecifika enbenshopp för att bollsporten man utövar spelas på ett en i taget. Vid ett enbenshopp kan belastningen ibland motsvara 6-8 gånger egen kroppsvikt.

Med kunskap om både träning och hållfasthetslära ska alla som planerar träning för att utveckla snabbhet och spänst med hjälp av hopp anpassa antalet hopp, hopphöjd och typen av hopp efter hur stark den som hoppar är.

Klokast är att först bli så stark att kroppen håller för de höga belastningar som uppstår under hoppträning. Nybörjare kanske inte ska hoppa alls utan ägna sej åt styrketräning med skivtång innan hopp.

Journal of Strength & Conditioning Research

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0b013e3181c3b841