Gästriklands Innebandyförbund har sedan 2017 målmedvetet arbetet med att få så många som möjligt att stanna så länge som möjligt inom idrotten. Ett arbete som ligger linje med RFs Strategi2025 där syftet med verksamheten skall vara det långsiktiga lärandet och intresset för att stanna kvar inom idrotten hela livet.

I skrivande stund är 3512 spelare licensierade. Vilket är den högsta noteringen på över femton år. Vi får gå tillbaka ända till året 2003/2004 för att hitta än högre siffra (3532). Det var året efter "all-time high" med 3856 stycken licenserade spelare. Det man dock skall komma ihåg att då var det ett annat licenssystem som gällde, då arbetade man efter så kallade laglicenser och inte individuella licenser vilket gör att man faktiskt inte vet om samtliga var aktiva det året.

Vad som är enskilda framgångsfaktorerna är givetvis inte enkelt att svara på, men Michael Parment, ordförande för Gästriklands Innebandyförbund hävdar att det är en samlad bild av många gemensamma insatser som har resulterat i framgången.

- Dels har vi genomfört många satsningar på breddspelarna, vi har jobbat stenhårt med synsättet att man fortfarande är lika välkommen inom Innebandyn även om man inte skulle bli elitspelare. Det är viktigt att hitta både satsningar på tävling och träning som är hållbara, Spelarutbildningen tror vi ju har bidragit nu efter tre år, säger Parment.

Innebandyförbundet har haft en målmedveten strategi, att uppsökande mot föreningar och närliggande förbund arbeta med ledarutbildningar och många gemensamma nätverk där frågan om det livslånga idrottandet har varit centralt för distriktets föreningar.

En insats har varit CSR-arbetet #InnebandyForAll, där man samlat alla initiativ som är mer samhällsbärande och inte handlar om matcherna innanför sargen. Att Innebandy skall vara något för alla är något som Svensk Innebandy gemensamt har kommit överens om, år 2030 vill man som idrottsrörelse ha ökat antalet licenser nationellt från 120 till 180 tusen licensierade spelare.

- Förhoppningsvis har vi satt Innebandyn mer på kartan nu än tidigare också, vi har genomfört två lyckade Euro Floorball Tour i Sandviken, turneringar med världselit i landslagsklass, följt av förra årets Champions Cup och två stora folkfester i Distriktslags-SM. Förhoppningvis bidrar också detta till idoler och förebilder som inspirerar många att fortsätta, även om detta just är elit-tävlingar, fortsätter Parment.

Andra bakomliggande faktorer är också strategin att nå fler motionärer. Ett ytterligare mål i strategi-dokumentet är andelen motionärer. Till 2030 är också förhoppningen att nå 60 tusen motionärer med så kallad motionslicens. Där har man just inlett arbetet med att kartlägga verksamheten men hoppas att kunna komma igång med mer verksamhet och stötta föreningarna ännu mer under den kommande tiden.

- Vi har även en aktivitetsbank där, i somras var det Innebandyfest för motion, eller bara för kul på stortorget i Gävle i 30 graders hetta och sedan har vi både sommarserien och motionsligan så förhoppningvis är det också en start på något stort, Parment.

En till del som kan spela in är också den nya Parasportserien och satsningen på fler tjejer, framförallt med utländsk härkomst. På båda sidor har Innebandyförbundet tillsammans med Svenska Innebandy och RF-SISU Gävleborg avsatt projektmedel för att arbeta med frågorna.

- Det är två målgrupper vi har svårare att nå vår verksamhet utan insatser, vi vill bygga relationer och vara öppna, modiga och välkomnade så vi får en större mångfald i vår verksamhet. Detta är just nu kanske de två mest centrala initiativen i #InnebandyForAll satsningen, avslutar Parment.

Om statistiken

Statistiken är hämtad från Svenska Innebandyförbundets licensstatistik.

Statistiken finns att tillgå här: https://innebandy.se/gastrikland/inlaegg/lista/hogsta-licensierade-siffran-innebandyspelare-pa-femton-ar/

Mer information om #InnebandyForAll hittar du här: http://innebandyforall.se

Kontakt: innebandy@gastrikland.se eller info@innebandyforall.se