Tidigare gjorda studier har visat starka samband mellan höga hopp och testresultat på is som mäter skridskoåkningens acceleration och hastighet.

En svensk studie gjord på GIH där elever i årskurs 1 och 2 från tre ishockeygymnasier i Stockholms-området visar att ju längre man hoppar i stående längdhopp, enbenshopp och stående femsteg desto snabbare tid har man på 0-10 meter på is.

Ishockey kännetecknas av upprepat hårt arbete i form av explosiv skridskoåkning med snabba riktningsförändringar. Skridskoåkning är den mest grundläggande färdigheten för en ishockeyspelare och kräver en kombination av snabbhet, styrka, snabbstyrka, koordinationförmåga och balans.

Balansen är viktigast för skridskoåkningen hos riktigt unga spelare som vill lära sig att åka bra. I puberteten är benstyrkan avgörande för att utveckla skridskoåkningen. Balans och styrketester är därför bra att använda sig utav under de viktiga utvecklingsåren.

Istesterna som utfördes från både flygande och stillastående start påvisar ett starkt samband mellan breddspelarnas testresultat på isen och resultaten på stående femsteg. Det går också att se att elitspelarna i studien både hoppar längre och åker snabbare.

Tränare och spelare som vill utveckla åkstyrkan ska träna maxstyrkan och hoppstyrkan för att utveckla snabbheten på isen.

När testade ditt lag stående längdhopp och femhopp senast. Ett bra stående längdhopp för junior och senior elit börjar på 270 cm. Hur långt hoppar spelarna i ditt lag?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Till studien: http://gih.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A576685&dswid=new