Fler lagidrottare glömmer helt enkelt bort att träna styrka på förmiddagen med förevändningen att de vill vara så fräscha som möjligt till eftermiddagsträning eller match.

Basket ställer höga krav på spelarnas styrka, spänst och förmågan att göra poäng. För att testa om dessa kvaliteter försämras av styrketräning innan en lagträning fick damspelare i åldrarna 18-22 som spelar i NCAA divison 1 testa sin förmåga att springa, hoppa och skjuta före och efter morgonens styrketräningspass.

Laget delade upp sej i en experimentgrupp och en kontrollgrupp. Experimentgruppen tränade styrka på morgonen medans kontrollgruppen tog träningsledigt.

Styrkepasset innehöll 7 övningar med 3-6 set avsedda för och en belastning motsvarande 5-12RM. Efter 6 timmar tränade de båda grupperna tillsammans igen. Alla spelare testades på nytt. Styrketräningsgruppen visade ingen försämring i de vertikala hoppen.

Wingate-testen visade ingen skillnad och resultatet i poängskytte visade att spelare som väljer att styrketräna på morgonen inte riskerar att göra sämre resultat under dagens kommande träning.

Det finns därför ingen anledning för vältränade idrottare att avstå från att träna styrka på morgonen samma dag som annan träning eller match.

All Sport & Idrott

National Strength and Conditioning Association


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

https://journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2004/08000/Vertical_Jump,_Anaerobic_Power,_and_Shooting.5.aspx

DOI: 10.1519/13463.1