Flera spelare kommer inte att få den utveckling som dom hoppas på. Några kommer att få säsongen spolierad av skador medan andra inte kommer upp i sin fulla kapacitet.

Några har inte tränat tillräckligt under vinterhalvåret. Andra har tränat för mycket och några kommer att spela så många matcher varje vecka att man inte hinner träna på tillräckligt hög nivå för att utvecklas.

När unga talanger spelar matcher med egna laget, B-laget och distriktslaget kan det bli på bekostnad av prestationsförmågan som avtar upp till 72 timmar efter en färdigspelad match.

Tester visar att muskelstyrkan på baksidan av låret samt sprint- och hoppförmågan är nedsatta 48-72 timmar efter varje spelad match.

För unga relativt otränade spelare som hinner spela två, tre matcher på en helg kan brist på återhämtning vara skillnaden mellan att lyckas eller att inte lyckas i sin sport.

Att skador uppstår när orken och muskelstyrkan avtar är lätt att förklara. Det som är lite svårare att förstå är när föräldrar, tränare, ledare, sportchefer, föreningar och förbund tillsammans missar att tiden för återhämtning mellan varje ny match är för kort när unga spelare spelar flera matcher varje helg.

Att bedriva ett lyckosamt program för utveckling av unga talanger kräver att man har full koll på klockan och förstår att det inte är utvecklande för växande individer att spela match efter match.

Vid talangutveckling är tålamod, rätt träning och återhämtning framgångsfaktorer för växande individer. Det är lika viktig att vila som att träna och spela match.


National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0000000000000293